Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Benešová: Nepochopitelné, neslýchané. Postup kolem Babišovy obžaloby svědčí o stavu státního zastupitelství

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK

Nic jako koncept neexistuje, je to meritorní rozhodnutí, říká o nejnovějším posunu v kauze Čapí hnízdo ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). V rozhovoru pro Deník N označuje postup žalobců za rozpačitý a pro ni i nevídaný a neslýchaný. „Nerozumím tomu,“ říká.

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch se rozhodl zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše a dalších obviněných, jeho postup ale ještě musí potvrdit nadřízení. Co na nejnovější vývoj v kauze Čapí hnízdo říkáte?

Nemám komentář. Je to rozpačité. Vůbec nevím, co se tam odehrálo. Mluví se tu o jakémsi nástinu meritorního rozhodnutí, které bude kontrolovat nadřízený městský státní zástupce osobně. Mám si pod tím tedy představit, že ještě není na světě? Že je to záměr? Nebo co to je? Vůbec nevím.

Pak to rozhodnutí samozřejmě podléhá ještě dalším kontrolám. Je tady Vrchní státní zastupitelství v Praze a kontrola skončených věcí do tří měsíců od Nejvyššího státního zastupitelství. Bavíme se zatím o virtuální věci, která fakticky neexistuje.

Státní zastupitelství v tiskové zprávě uvedlo, že státní zástupce v kauze Čapí hnízdo vydal konečné rozhodnutí. Ale současně to pak mluvčí…

Popřel.

Řekl, že jde o „koncept“, který teď jde k nadřízenému, vedoucímu státního zastupitelství. Existuje něco jako koncept rozhodnutí státního zástupce?

Ne. Existuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější