Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Městské byty nebudou poskytovány problémovým osobám.“ Brno otočilo s bydlením pro chudé

Proti tomu, že politici nechtějí pokračovat v programech bydlení pro chudé, přišly protestovat na zastupitelstvo desítky Brňanů. Foto: Jana Ustohalová, Deník N
Proti tomu, že politici nechtějí pokračovat v programech bydlení pro chudé, přišly protestovat na zastupitelstvo desítky Brňanů. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Brněnští zastupitelé dnes odhlasovali, že skončí se zabydlováním nejchudších rodin i jednotlivců bez domova. Ačkoliv se revolučním přístupem Brna, které začalo dostávat lidi z ulic a ubytoven do normálního bydlení jako první před čtyřmi lety, inspirovala další města a dnes už jej zavádějí v desítkách obcí.

Žádný alkohol, drogy, nutná bezúhonnost a dobré vztahy se sousedy. Brněnští radní schválili nové podmínky, za nichž si chudí lidé budou moci pronajmout městský byt v Brně. Takových bytů bude ale ročně k dispozici jen deset. V minulých letech to přitom byly desítky.

Politici se totiž dnes sice shodli, že se přihlásí do dotačního programu ministerstva práce a sociálních věcí, ale budou usilovat jen o 20 bytů na dva roky a změní podmínky pro žadatele. Šanci na městský byt už nebudou mít třeba lidé, kteří mají problémy s návykovými látkami či byli dříve trestaní. Město také chce, aby většina přidělených bytů byla v sociálně vyloučených lokalitách.

„Je třeba zdůraznit, že městské byty nebudou poskytovány problémovým osobám,“ prohlásil už minulý týden náměstek primátorky pro sociální věci Robert Kerndl (ODS).

To jde přímo proti principům

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Chudoba

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější