Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská verze začátku války po boku Hitlera: SSSR potřeboval „zajistit svou bezpečnost“

Udělat si nárazník před nacistickým Německem. Foto: Repro video MZV RF
Udělat si nárazník před nacistickým Německem. Foto: Repro video MZV RF

Dohoda o neútočení mezi nacistickým Německem a SSSR byla podle zástupců kremelského režimu „nutností“.

Setkání ministra zahraničí nacistického Německa Joachima von Ribbentropa a jeho sovětského protějšku Vjačeslava Molotova v srpnu 1939 bylo z řady těch méně pravděpodobných.

V sovětských médiích už nějakou dobu plnila stránky protiněmecká propaganda. Když chtěli Sověti přivítat německou delegaci, museli si půjčit nacistické vlajky s hákovými kříži z moskevských filmových studií, která je používala při natáčení protifašistických filmů. Na uvítanou zahráli píseň Vlajku vzhůru, hymnu NSDAP, a po ní Internacionálu.

Protivzdušná obrana, která o tajné schůzi dvou ministrů zahraničí nevěděla, dokonce na dvě letadla německé delegace vystřelila.

80 let po podepsání takzvaného paktu Ribbentrop-Molotov a vypuknutí druhé světové války ale zástupci ruského režimu dohodu brání jako nutnou přípravu na střet s nacistickým Německem.

Posunout hranice na západ

„Těžké a vynucené rozhodnutí“ – tak popisuje uzavření paktu mezi oběma zeměmi video, které k výročí zahájení druhé světové války zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí na svém twitterovém účtu.

Hlas ve videu vysvětluje, že se Sovětský svaz snažil ve třicátých letech vytvořit „systém kolektivní bezpečnosti“, ale západní země si místo toho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější