Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Éra prchlivého divočáka Kozáka skončila. Hapal chce s fotbalovým Slovenskem dobýt Prahu

Ján Kozák, extrenér slovenských fotbalistů, odstoupil před listopadovou odvetou s Českem z funkce po nočním flámu jeho sedmi již bývalých svěřenců Foto: futbalsfz.sk
Ján Kozák, extrenér slovenských fotbalistů, odstoupil před listopadovou odvetou s Českem z funkce po nočním flámu jeho sedmi již bývalých svěřenců Foto: futbalsfz.sk

Fotbalový trenér Ján Kozák se občas rozdurdil natolik, že na své soupeře útočil slovně i pěstmi. Obzvlášť kolegy z Česka moc nemiloval. O to víc jej nakrklo, když ho po jeho říjnovém odchodu ze slovenské reprezentace nahradil Čech Pavel Hapal. Bývalého kouče Sparty čeká v pondělí v pražském Edenu prestižní zápas proti Česku v Lize národů.

„Budeme se bít? Já to umím. Budeme se bít! Já budu bít novináře. Budete chodit posraní na fotbal, protože já to dokážu zařídit. Rozhodčí přijedou do Košic posraní, budou se bát.“ I takhle mluvil nedávný trenér slovenské reprezentace Kozák, když vedl Košice.

Jindy verbálně napadl českého trenéra Ružomberoku Přemysla Bičovského. „Směješ se jako debil a šišláš,“ řekl mu v září 2007 na tiskovce. Kozákův výpad vůči Bičovskému byl zvláštní už proto, že spolu bez problémů hrávali v československé reprezentaci.

„Dodnes se mi za to neomluvil. Ale já to neřeším, už je to několik let, nemá smysl se k tomu vracet. Roky jsem s ním hrál za národní tým a všechno bylo v klidu,“ zachoval si i po letech klid Bičovský.

Dlužno podotknout, že Kozák byl výborným fotbalistou. Odchovanec Lokomotivy Košice hrával i za pražskou Duklu, v roce 1982 se s ní stal mistrem republiky. Za reprezentaci odehrál 55 zápasů, v nichž vstřelil devět gólů. Na mistrovství Evropy 1980 získal dodnes nedoceněnou bronzovou medaili. O rok později byl vyhlášen nejlepším československým fotbalistou. Zúčastnil se také mistrovství světa 1982.

Zahraniční jogurt a mlácení hlavou o zeď

Bičovský nebyl jedinou Kozákovou českou obětí.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější