Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Naše požadavky smetl ze stolu.“ Hamáček chtěl výměnu premiéra, Babiš ale pohrozil Okamurou

Šéf ČSSD Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Šéf ČSSD Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na Úřadu vlády se ve středu ráno vystřídali lídr ČSSD Jan Hamáček, šéf KSČM Vojtěch Filip a předseda SPD Tomio Okamura. Ten pak sdělil, že nepřišel z vlastní iniciativy, ale dostal pozvání v SMS od premiéra Andreje Babiše. Okamura po schůzce řekl, že mu nedělá problém podpořit vládu, v níž by byli odborníci. Hamáček si pak sjednal ještě jedno setkání s Babišem. Podle bývalého místopředsedy ČSSD Petra Dolínka by si ale Hamáček měl stát za svým požadavkem, aby Babiš v čele vlády skončil.

Hamáček a drtivá většina poslanců sociální demokracie odmítají ranní jednání s Babišem komentovat. Předseda ČSSD chtěl se závěry nejprve seznámit klub, který začal ve 13:30 hod. Postupně se ale začalo proslýchat, že jednání nedopadlo podle Hamáčkova očekávání. Mohl za to především výstup šéfa SPD Okamury, který se ihned nabídl, že by sociální demokracii ve vládě nahradil.

Jak Deníku N řekl před jednáním klubu Dolínek, Hamáček šel ráno za Babišem s požadavkem, aby z čela vlády odstoupil. „Osobně si stojím velmi silně za tím, co pan Hamáček udělal a řekl. To znamená, že s panem premiérem jednal, aby vláda mohla fungovat, ale ten, kdo je v jejím vedení, si vyřešil nějaké věci,“ sdělil Dolínek. Hamáček tedy podle něj chtěl, aby kabinet fungoval dál, ale bez Babišovy účasti. Podle Dolínka by si sociální demokracie měla za tímto názorem dál stát.

„Je to silný a dobrý názor. Názory se nemají v politice měnit každých deset minut, měli bychom s ním pracovat dál,“ dodal Dolínek.

Hamáček by si měl stát za svým i podle poslance a místopředsedy strany Jaroslava Foldyny. „Nahradila by nás SPD. ČSSD by to určitě neuškodilo,“ řekl Deníku N ústecký rebel. Babiš si podle něj nyní hledá cestu z problému. „Okamura si hledá cestu, jak se k tomu dostat poté, co se včera s ostatními vyfotil, že by hlasoval pro pád vlády. Je to trošku úsměvné ze strany Tomia Okamury, nicméně je to logické. Možná že i pro ČSSD by to bylo jedno z lepších řešení,“ dodal poslanec, který původně vystupoval proti vstupu ČSSD do vlády s ANO.

Hamáček ale sám obrací a s Babišem se chce sejít znovu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější