Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čech řídí Tygří komando na Sumatře: Návrat do civilizace už si neumím představit

Zbyněk Hrábek. Foto: Archiv Z. Hrábka
Zbyněk Hrábek. Foto: Archiv Z. Hrábka

Spojit se se šéfem Tygřího komanda je téměř nemožné, protože hodně času tráví v pralese a na neobydleném ostrově bez internetu a mobilního signálu. Tam Zbyněk Hrábek s kolegy sleduje divokou přírodu a brání jejímu poškozování. Denníku N se to s obtížemi a po několika pokusech alespoň na necelou půlhodinku podařilo.

Jak se Čech dostane k řízení protipytláckého komanda na Sumatře?

Dlouhodobě jsem si uvědomoval, že příroda je základním předpokladem pro naše přežití. Hledal jsem proto cestu, jak přírodě pomoct. Z videa na internetu jsem se dozvěděl o programu Green Life, vyzkoušel jsem ho a už jsem tady zůstal.

Nejdřív jsem sem v roce 2015 přijel jako dobrovolník na čtrnáct dní, ale jelikož se mi tato práce líbila, postupně jsem si to prodlužoval, až jsem sem po půl roce nastoupil jako šéf protipytlácké hlídky v pralese.

Co má hlídka s názvem Tygří komando na starosti?

Protipytlácké aktivity, tedy likvidaci pytláckých pastí na zvířata a vzácněji i přímou konfrontaci s pytláky. Kromě toho je naše činnost výrazně zaměřena na monitoring kriticky ohrožených zvířat v národním parku Gunung Leuser.

Konkrétně?

Monitorujeme tygry, slony, nosorožce a orangutany sumaterské a také malajské medvědy.

Na jak velkém území působíte?

Na území Indonésie máme dvě lokality – národní park na severní Sumatře a jedno souostroví, kde právě tvoříme novou protipytláckou hlídku. Je tam jeden nádherný neobydlený ostrov, na kterém kladou vejce želvy. Naším cílem je zmapovat na ostrově faunu, protože se vůbec neví, jaké ptactvo a zvířata tam žijí. Společně monitorujeme přibližně osm milionů hektarů.

Tygří komando. Zbyněk Hrábek vpravo. Foto: Archiv Z. Hrábka

Členové hlídky jsou z Česka?

Kromě mě jsou v ní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Jihovýchodní Asie

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější