Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jestli to takto půjde dál, vládu bude opět sestavovat Fico, hodnotí slovenskou politiku sociolog

Předseda Národní rady SR a strany SNS Andrej Danko a expremiér Robert Fico ze Směru. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Předseda Národní rady SR a strany SNS Andrej Danko a expremiér Robert Fico ze Směru. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Vytvoření trojkoalice Progresivního Slovenska („rodné“ strany slovenské prezidentky Čaputové), strany Spolu (středopravá proevropská partaj odpadlých poslanců stran Síť, OLaNO a SaS) a strany exprezidenta Kisky Pro lidi považuje sociolog Michal Vašečka za jedinou možnost, jak může opozice uspět a na jaře odstavit předsedu Směru, expremiéra Roberta Fica, od sestavování další vlády. Pokud Fico vyhraje, dokáže nějakou parlamentní stranu do svého kabinetu získat, předpokládá sociolog Michal Vašečka.

Uplynul rok a půl od vraždy, po které jste řekl, že Slovensko se dostalo do zlomového bodu dějin; tehdy jste řekl, že národ začíná odmítat oligarchický model, který v zemi zdomácněl. Kam jsme se od té doby posunuli?

Pořád jsme v uvedeném procesu, v bodě dějin, kdy se na dlouhé období rozhoduje, v jakém státě budeme žít. Větší část společnosti i nadále zápasí o to, aby bylo Slovensko moderní zemí, pro kterou je vzorem západní liberální model společnosti a která se chce vymanit ze současného středoevropského modelu.

Spolu s touto polovinou společnosti je tu však i ta druhá, více podřízenější část, která inklinuje k autoritářské politice a je ukázkou toho, co Ernest Gellner popsal jako Ruritánii.

Když jsme spolu mluvili krátce po vraždě, ještě jsme neznali vrahy. Soud sice ještě nevynesl rozsudky, ale policie dnes už obvinila konkrétní lidi. Vraždu Jána Kuciaka si měl podle ní objednat Marian Kočner a my se díky jeho komunikaci přes aplikaci Threema noříme do jeho světa. Jaký je to svět?

Je to svět, o kterém jsme všichni tušili, že existuje. Léta jsem poslouchal své různé známé vykládat zasvěcené příběhy o tom, jak se různé státní orgány staly nesvéprávnými a ovládají je lidé zvenčí. A často jsem měl i problém tomu věřit, konspirační teorie nemám rád. Ale už celé měsíce zjišťujeme jako Alenka v říši divů, že králičí nora je pořád hlubší.

Co v té noře vidíte?

Poznáváme svět těch nejhorších

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější