Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Je to tu hezčí než premiér, ale to vás nezajímá.“ Jak Babiš otvíral školu a šetřil úsměvy

Velký kornout plný cukrátek k narozeninám. Foto: Adam Hecl, Deník N
Velký kornout plný cukrátek k narozeninám. Foto: Adam Hecl, Deník N

Zatímco novináři i veřejnost čekali na vyjádření Andreje Babiše k nečekanému rozhodnutí státního zástupce zastavit trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, premiér se věnoval otevírání zrekonstruované základní školy ve středočeské Rudné.

Zřejmě nikdy nebyl o otevření části základní školy takový mediální zájem, jako tomu bylo v pondělí ve středočeské Rudné. Důvodem nebyla ani tak nová tělocvična s jídelnou, které prošly nákladnou rekonstrukcí, ale především návštěva jednoho z hostů.

Tím byl premiér Andrej Babiš, který zde měl poprvé před novináře vystoupit s vyjádřením k rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha zastavit jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Než se však premiér vyjádřil k jednomu z nejsledovanějších případů Česka, stihl přestřihnout pásku, pochválit působení vlády i zhlédnout vystoupení těch nejšikovnějších žáků. To vše pod dohledem naprosté většiny celostátních českých médií a za potlesku místních.

Že nová hala novináře zase tak nezajímá, si uvědomoval i místní ředitel školy Pavel Kasal. Ten měl celý program přesně naplánovaný, takový zájem médií však nejspíše sám při otevírání zrekonstruované školy nečekal. „Hezký to tu máme, ne? Je to tu určitě hezčí než pan premiér, ale to vás stejně asi nezajímá,“ prohodil ředitel s úsměvem směrem k desítkám novinářů, kteří vyčkávali u hlavního vchodu.

„Jasně že se vyfotíme.“ Na příjezd premiéra čekaly desítky žáků, úsměvem je ale Babiš nepotěšil. Foto: Adam Hecl, Deník N

Sám Andrej Babiš dorazil na místo s mírným zpožděním. Nadšením, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější