Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ze všech hodnot už vyznáváme jen toleranci. Evropane, je čas odejít?

Dobře jsme se pobavili. A dál? Ilustrační foto: Adobe Stock
Dobře jsme se pobavili. A dál? Ilustrační foto: Adobe Stock

Úvaha Marka Váchy: Tu a tam si přečtete článek. Nebo knihu. A najednou všechno, co se kolem nás děje, dostává smysl. Tedy pokud bychom Evropu začali vnímat z překvapivého úhlu pohledu – jako kontinent, který pochopil, že bílý člověk, a zejména machistický, patriarchální, sexistický, arogantní bílý muž je nejhorší bytostí vůbec, bytostí, která by měla odejít pro dobro a pokoj všech. A že my sami Evropané bychom měli odejít. A najednou všechny ty články a knihy do sebe zapadnou.

Jako by různí profesoři na univerzitách využili nejrozmanitější triky a logickou ekvilibristiku, aby přesvědčili Evropana, že si má z různých důvodů přiložit k hlavě pistoli a zmáčknout spoušť. Jako by bílý člověk byl ten hrad z písku, ze kterého každá další vlna trochu ukrojí.

Zajímám se z profesionálních důvodů o témata lékařské etiky. S překvapením sleduji, jak antinatalisté přesvědčují, aby se přestal rozmnožovat a uvolnil místo jiným druhům. Žádný nebo malý počet dětí je prezentován jako uvědomělý přístup k ochraně přírody, který si zaslouží ocenění. Máš rád přírodu? Neměj děti. Návrat do biblického ráje – ovšem bez člověka, který není hoden, aby v něm byl.

Antinatalisté, pokud vím, ovšem nejsou zcela úspěšní v Africe či v Asii, pokud vůbec těmito směry snaží napřít své aktivity. Čísla hovoří v každém případě proti nim.

A když už je dítě na cestě, veřejné mínění si již dávno vydobylo zákony a neproblematické možnosti potratu v prvním trimestru bez udání důvodu a v těch dalších s udáním důvodu. Biolog má přitom jasno: druh, který zabíjí vlastní mláďata, protože se mu o ně nechce starat, vymře dřív nebo později. Spíš dřív.

Pak bylo třeba člověka přesvědčit – a nebylo to lehké –, že jediným důvodem, proč zde na světě být, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější