Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Etudy rodiny Třeštíků: Syn se tváří nešťastně, když „máma zase mluví“

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Režisérka Helena Třeštíková si se svým synem, fotografem Tomášem, v rozhovoru pro Deník N vyříkávají, jaké měl Tomáš dětství, proč si syn slavné režisérky stěžuje, že nevařila a nestarala se o jeho zdraví. Ona se zase svěřuje, že když chce o svém synovi něco vědět, musí jít na jeho facebookový profil. Oba ale disponují velkou empatií, milují svou práci a obdivují Miloše Formana.

Začněme tím, že…

Tomáš: My jsme tu koncepci vymysleli za vás. Celé to bude o tom, jak se žije matce ve stínu jejího slavného syna.

Spíš jsem zaznamenala, jak říkáte, že jste povýšil. Že už nejste syn té slavné Třeštíkové. Teď už jste syn slavné Třeštíkové a navíc s tím slavným balkonem.

Tomáš: Já jsem byl dlouho syn slavné mámy, a teď jsem muž slavné ženy.

Helena: To není pravda. Já jsem ta od té spisovatelky a od toho fotografa. A teď se strašně často stává, že mi lidi říkají: „No, pořád čtu na Facebooku statusy vašeho muže. Já se u toho tak směju!“

Ono to souvisí i s tím, nakolik frustrující je stát ve stínu svých rodičů. Je to důvod, proč jste se třeba nikdy nepustil do filmu? Třeba obě děti Olgy Sommerové točí filmy…

Tomáš: Ono tohle ale v mém dětství rozhodně nebylo tak silné jako teď. V odborných kruzích se o mámě vědělo, ale taková sláva, že ji lidé poznávají na ulici, se začala dít až v mé dospělosti. Jako dítě jsem tím netrpěl. A ani jsem si to moc neuvědomoval. Pamatuju si, jak jsem byl někde na škole v přírodě a nějaká vychovatelka mi řekla, že zná mámin film. Byl jsem z toho v šoku, protože jsem si do té doby myslel, že to znám jen já a pár lidí, co se s mámou stýkají. Byl jsem ohromen.

Heleno, jak vy se vidíte ve svém synovi? V čem je vám Tomáš podobný?

Helena: Myslím, že je stejně jako já lehce extrovertní. Dokáže se s lidmi domluvit, má empatii… Teď to vypadá, jako bych se chlubila. Ale přece jen když člověk dělá dokument, musí se na ty lidi, s nimiž točí, umět nějak napojit. A přesně to si myslím – že Tomáš se dokáže na lidi napojit.

Tomáš: I já na mámě celý život pozoruji, že ji lidé upřímně zajímají. Nezištně. Není to kvůli tomu, že s tím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější