Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co bude s Čapím hnízdem dál a jaké bude mít nový vývoj dopady? Přinášíme otázky a odpovědi

Farma Čapí hnízdo. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Farma Čapí hnízdo. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím podpořil krok státního zástupce Jaroslava Šarocha, kterým se navrhuje zastavit trestní stíhání předsedy vlády Andreje Babiše a dalších lidí v kauze Čapí hnízdo. Přinášíme otázky a odpovědi k nejsledovanější kauze posledních let.

Co dnešní krok znamená?

Dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch se rozhodl, že se trestní stíhání premiéra Babiše a jeho blízkých v kauze Čapí hnízdo má zastavit. Jeho nadřízený se s tímto krokem seznámil a ztotožnil se s ním.

„V rámci aprobace, kterou jsem prováděl v uplynulých dnech, jsem se po seznámení s obsahem rozhodnutí ztotožnil s právním názorem dozorového státního zástupce z následujících důvodů,“ uvedl v dnešním prohlášení Erazím.

„Po seznámení se s touto právní úvahou jsem si byl nucen, v rámci možnosti využití svých oprávnění vedoucího státního zástupce, položit otázku, zda já osobně bych za tohoto právního stavu na kohokoliv, ať už by se jednalo o premiéra nebo osobou jinou, podal obžalobu. Musel jsem si poctivě odpovědět, že nikoli,“ napsal Erazím.

Celý případ ještě nekončí. Nyní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější