Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec Čapího hnízda? Ani náhodou, teď teprve to pro Babiše bude problém

Komentář Jana Moláčka: Stalo se, co si Andrej Babiš přál. Státní zástupce Jaroslav Šaroch „změnil názor“ na kauzu Čapí hnízdo a po čtyřech letech zastavil trestní stíhání premiéra i dalších obžalovaných. Babiš si na jednu stranu může oddychnout. Na druhé straně pro něj ale právě teď může Čapí hnízdo začít představovat skutečný politický problém. Protože když dělá státní zástupce to, co si premiér přeje, nevypadá to hezky. Bez ohledu na to, zda je to výsledkem jeho naslouchání Babišovi, nebo jeho vlastního rozhodnutí.

Pokud Česko čekal horký politický podzim, bude muset svá teplotní očekávání zřejmě ještě poupravit o hezkých pár stupňů směrem nahoru.

Babišovi odpůrci dostali další – a přiznejme, že velmi pádný – důvod být přesvědčeni, že se Česká republika stává Babišovým lénem. Pokud organizátoři připravovaných podzimních demonstrací potřebovali, aby něco po letní pauze oživilo v myslích účastníků vzpomínku na zaplněnou Letnou, nemohli si přát nic lepšího než rozhodnutí, které dramaticky posiluje podezření, že orgány činné v trestním řízení měří Babišovi speciálním metrem.

Samozřejmě, samotné rozhodnutí ještě není důkaz. Je možné, že k němu státní zástupce dospěl po vlastní ose, ne ve vleku premiérových přání.

Dokonale to ilustruje, proč

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější