Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrad dostane další opevnění za 55 milionů. Na Prašném mostě i u Klárova vyrostou budky pro kontroly

Poté co zavlály rudé trenky na střeše, začal se Hrad zabezpečovat. Foto: ČTK
Poté co zavlály rudé trenky na střeše, začal se Hrad zabezpečovat. Foto: ČTK

Kolem Pražského hradu přibudou další stanoviště pro policisty i kamery. Do zabezpečení chce správa Hradu investovat téměř 55 milionů. Úředníci už kvůli novým opatřením nechali za dva miliony vypracovat projekt. K posilování zabezpečení Hradu, kde sídlí hlava státu Miloš Zeman, dochází od akce umělců ze skupiny Ztohoven. Ti v roce 2015 pronikli na střechu a vyvěsili místo prezidentské standarty rudé trenky.

Před třemi lety byl Hrad ještě volně přístupný. Kdokoliv mohl bez kontroly projít do jednoho z největších hradních komplexů na světě a třeba si jen zkrátit cestu z Malostranské na Hradčanskou. Tomu je od akce umělců ze skupiny Ztohoven konec. Deník N nyní zjistil, kde čekají lidi další kontroly a do čeho Hrad investuje 55 milionů.

Když se muži převlečení jako kominíci dostali na střechu jednoho z „nejhlídanějších“ objektů, úředníci si uvědomili, že jsou v zabezpečení trhliny, a před vstupy se objevily detekční rámy. Od té doby se tvoří před významnou památkou fronty a téma se dostalo také do loňských prezidentských debat.

Nyní vzniknou na nových místech další budky a přibude řada bezpečnostních opatření. Vyplývá to ze smlouvy, kterou Správa Pražského hradu ve středu zveřejnila v rejstříku. Za vypracování projektu zaplatí Hrad brněnské firmě Intar skoro dva miliony bez daně.

Nově má být vymezený ochranný pás kolem Lumbeho vily, ve které od roku 2013 bydlí prezident Miloš Zeman. Na Prašném mostě se zřídí kontrolní stanoviště pro přijíždějící auta. Těm by policisté měli skenovat podvozky například kvůli nebezpečným látkám či předmětům. Kromě toho má nedaleko Klárova vyrůst

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější