Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se z copaté Grety stal symbol změny i nemilovaný posel špatných zpráv

Greta Thunbergová na cestě do USA. Foto: ČTK
Greta Thunbergová na cestě do USA. Foto: ČTK

Je tomu rok, co si šestnáctiletá klimatická aktivistka Greta Thunbergová poprvé sedla na schody švédského parlamentu, aby protestovala za lepší klima. Nyní promlouvá na světových konferencích a míří na ni kamery největších médií. Společnost spojuje i rozděluje.

Když Greta Thunbergová po čtrnáctidenní plavbě Atlantikem přirazila minulý týden k americkému břehu, sledoval ji celý svět. Velkolepost umocňovalo sedmnáct barevných plachetnic, které jí na přivítanou vypluly vstříc a symbolizovaly cíle udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. Když pak vstoupila na pevninu se svým minimalistickým bílým transparentem nesoucím černý nápis „Stávka za klima“, davy fanoušků jásaly.

Se stejnou cedulí si přesně před rokem sedla poprvé před švédský parlament a zahájila tak stávku, kterou se pak inspirovali studenti po celém světě. Na první pohled se může zdát, že se copatá dívka, podobně jako onen transparent, od té doby moc nezměnila.

Okolnosti ale ano. Ze zamlklé školačky, která ve volném čase ráda vařila veganské jídlo nebo si hrála se svými psy, se stala generační mluvčí, která pravidelně přednáší projevy před státníky a žije pod dohledem televizních kamer a fotoaparátů.

„Všechno tohle je velmi ohromující. Země se pode mnou stále ještě třese,“ zahájila svůj proslov hned po plavbě s úsměvem šestnáctiletá aktivistka, aby pak nasadila svůj typický naléhavý tón: „Klimatická a ekologická krize je globální krize. Je to největší krize, jaké člověk kdy čelil. A pokud nezvládneme spolupracovat navzdory rozdílnostem, tak neuspějeme. Potřebujeme držet pohromadě, podporovat se a konat. Jinak už může být pozdě. Takže nečekejme déle, pojďme něco dělat teď,“ vyzvala školačka po příjezdu do USA. Tam ji čeká 23. září projev na klimatickém summitu v newyorském sídle OSN, v prosinci pak promluví na světové konferenci o ochraně ovzduší v Chile. Ve škole si vzala roční prázdniny, aby

Klimatická krize

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější