Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Živnostenský balíček má usnadnit podnikání. Kam investovat volných sto tisíc?

Ceny energií dál výrazně stoupají. Fialova vláda se proto snaží domácnostem pomoci novým úsporným tarifem. Jeho obrysy zatím ale zůstávají nejasné. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ceny energií dál výrazně stoupají. Fialova vláda se proto snaží domácnostem pomoci novým úsporným tarifem. Jeho obrysy zatím ale zůstávají nejasné. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstva financí a průmyslu společně představila několik opatření, která by měla snížit administrativu a usnadnit podnikání. Například připravovaná paušální daň se ale nevyplatí všem. V pravidelném finančním přehledu najdete i tipy, kam investovat, když máte volných sto tisíc korun, informace o připravovaných elektronických dálničních známkách nebo odhady, kam se pohnou ceny nemovitostí a sazby hypoték.

Nové desatero má usnadnit život podnikatelům

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček představili sérii opatření, která mají zlepšit podmínky pro podnikání. Některé kroky takzvaného živnostenského balíčku už ministerstva uskutečnila, jiné se plánují na nejbližší roky. Většinu jmenovaných opatření už vláda v minulosti více či méně představila.

  1. Podpora rodinného podnikání – kromě jasnějších definic pojmů v oblasti rodinného podnikání ministerstvo plánuje zavést registraci rodinných firem, připravit příručku a poradensko-vzdělávací služby, které pomohou při předávání podniku další generaci.
  2. Jednodušší rozjezd podnikání – kromě možnosti vyřídit registraci k daním a ohlášení živnosti i se žádostí o koncesi přes Portál občana by se příští rok měl dát složit základní kapitál pro s. r. o. v notářské úschově.
  3. Zákonné změny jen dvakrát ročně – legislativní změny související s podnikáním by v budoucnu pro lepší přehlednost měly platit vždy od 1. ledna nebo od 1. července.
  4. Omezení daňových výjimek – ministryně plánuje revizi a slučování daňových výjimek. V rozhovoru pro Hospodářské noviny Schillerová uvedla, že daňovou slevu na poplatníka, děti a vyživovanou manželku/manžela stát rušit nebude.
  5. Jedna databáze formulářů – web businessinfo.cz obsahuje více než 1300 formulářů pro živnostníky v jedné databázi. Příští rok by se měly dát vyplnit v elektronické podobě přes interaktivní soubory a online aplikace.
  6. Informace na jednom místě – kromě informačního systému na portálu Hospodářské komory s přehledem povinností pro podnikatele se na první kvartál příštího roku plánuje reload webu Businessinfo.cz.
  7. Omezení statistických průzkumů – ministerstva plánují omezení statistických šetření vyžadovaných po podnikatelích a zvýšení limitů pro jejich povinné vyplňování.
  8. Jednodušší daně – pro podnikatele s ročním obratem do milionu korun ministryně plánuje paušální daň. Oproti plánu se její spuštění znovu posune, tentokrát na rok 2021, stejně jako stravenkový paušál. Příští rok dojde také ke spuštění online finančního úřadu MoJe daně a v souvislosti s novelou zákona o evidenci tržeb se sníží DPH na stravovací a některé řemeslné a odborné služby.
  9. Kompenzace exekučních nákladů – vláda plánuje zavést kompenzační systém v podobně paušálně stanovené náhrady pro zaměstnavatele za administrativní a finanční náklady vznikající s výkonem exekuce.
  10. Jednodušší jednání se stavebním úřadem – živnostník by měl podle představ ministerstva v budoucnu pouze odevzdat projekt a stavební úřad všechna povinná vyjádření vyřídit za něj. Dle projednávání nového stavebního zákona se s novinkou zatím počítá na rok 2021.

Kam podle expertů v dnešní době investovat sto tisíc korun?

Máte-li naspořené desítky tisíc korun, měli byste

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější