Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Spalničky útočí, o Koněva se bojuje, vy nedělejte nic (radí experti na stres)

Titulní stránka tištěného Deníku N, 30. 8. 2019. Foto: Jan Moláček, Deník N
Titulní stránka tištěného Deníku N, 30. 8. 2019. Foto: Jan Moláček, Deník N

Prázdniny končí, dnešek byl poslední pracovní den, kdy je dospělí mohli dětem závidět. Jeho události popsali redaktoři Deníku N a dalších médií. Z reportáží, článků, komentářů a analýz vybíral Jan Moláček.

Do Česka se vrátily spalničky, počty nakažených rostou. O příčinách a plánech na řešení mluvila Eva Mošpanovápředsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou.

Maršál Koněv byl zvyklý bitvám velet, teď se bojuje o něj. Naštěstí ne ostrými – jen plachtou, kterou radnice Prahy 6 zahalila jeho sochu v Dejvicích a kterou proruští aktivisté zase strhli. Pozadí střetu popsal Jan Wirnitzer.

Firma najatá radnicí Prahy 6 zakrývá Koněvovu sochu plachtou. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nedělejte nic – tak zní nejnovější rada na boj se stresem. Pochází z Nizozemska, kde se tomuto přístupu říká niksen. O výhodách nicnedělání si přečtěte v článku Jany Ciglerové, dočtěte Notes, odložte mobil a zkuste to!

Trpíte vážnou chorobou a lék, který by vám prodloužil život, v lékárně náhle dojde. V Česku je to bohužel realita, jejíž důvody a zejména důsledky pro nemocné popisuje Eva Mošpanová.

Dojde k výměně válečných zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou, v rámci které by se po pěti letech mohl dostat na svobodu i vězněný ukrajinský filmař Oleh Sencov? Mirek Tóda se snaží nahlédnout za informační mlhu, která údajnou dohodu obklopuje.

Památník Karla Čapka čeká na nového ředitele nebo ředitelku. Po odstoupení snachy středočeského radního za ČSSD Zdeňka Seidla vzejde z výběrového řízení, kde by snad měly hrát roli odborné předpoklady, ne vazby na regionální politiky. Kauzu odhalil a dlouhodobě sleduje Prokop Vodrážka.

Amsterdam je ráj cyklistů, ale pokud v nizozemské metropoli šlápnete do pedálů poprvé a bez znalosti místních cyklistických specifik, čeká vás studená sprcha. Zkušenosti, které popisuje Markéta Boubínová, lze přirovnat k zážitkům šoféra z poklidného venkova, který poprvé přijede autem do velkoměsta.

Komerční sdělení

Příkladem pro využití 5G sítí je aplikace izraelské firmy MDGo. V případě nehody nejen sama zavolá pomoc, ale dokáže v reálném čase záchranáře ještě před příjezdem k nehodě upozornit, na jaké druhy zranění se mají připravit. Aplikace zpracovává data ze senzorů, které už auta mají.

Foto: pxhere.com

V pondělním Deníku N najdete:

  • Profil Grety Thunbergové
  • Česko a Bavorsko propojí 5G síť
  • Beslanské matky 15 let po tragickém útoku

Co píší jinde?

Zpravodajský server Seznam zjistil, že finanční správa zametla pod koberec závažné podezření týkající se Agrofertu. Nepředala policii informace o možném daňovém úniku přes fingovanou reklamu na Čapím hnízdě, které jí poskytly německé úřady.

Internetový Deník Referendum se obětoval a shlédl první díl talk show Jiřího Ovčáčka na TV Barrandov. Zdá se, že vznikla hlavně proto, aby nejhorším moderátorem na této stanici nebyl její majitel.

Působivá vizuální reportáž The Washington Post přibližuje obavy původních obyvatel Brazílie v souvislosti s plány prezidenta Jaira Bolsonara na ekonomické využití jejich domova – amazonského pralesa.

S vizuálními možnostmi si vyhrálo také Rádio Svobodná Evropa. Podívejte se na srovnání fotografií stejných míst v Praze přes propast 80 let – během nacistické okupace a dnes.

Voliči v Sasku a Braniborsku v neděli rozhodnou o složení zemských sněmů. V obou východoněmeckých spolkových zemích se očekává úspěch AfD, čemuž odpovídá i nervozita a zájem médií, samozřejmě včetně veřejnoprávní televize MDR.

Zaujalo nás na sociálních sítích

Filip Titlbach si už v redakci zařídil útulné Studio N, od pondělí se můžete těšit na jeho podcasty. Do té doby – si užijte víkend a zvládněte konec prázdnin!

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější