Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výměna vězňů je pro Putina příležitost, ale také velké riziko

Oleh Sencov je autorem několika knih, krátkometrážních filmů a celovečerního filmu Hráč. Foto: Antonymon, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Oleh Sencov je autorem několika knih, krátkometrážních filmů a celovečerního filmu Hráč. Foto: Antonymon, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Výměna by byla velkým úspěchem pro ukrajinského prezidenta Zelenského, pro Kreml by mohla být začátkem normalizace vztahů se Západem.

Ukrajinský režisér z Krymu, kterého po anexi ukrajinského poloostrova unesli do Ruska a odsoudili ve vykonstruovaném procesu, by mohl být po pěti letech v ruském vězení propuštěn na svobodu.

Oleh Sencov, ale také ukrajinští námořníci, které minulý rok v listopadu zajala ruská tajná služba po konfliktu v Kerčském průlivu v Černém moři, jsou podle ruských a ukrajinských médií na cestě domů.

Mělo by se tak stát poté, co se Rusko a Ukrajina navzájem dohodly na výměně vězňů. Detaily však nejsou jasné.

O výměně vězňů informovala jako první ukrajinská strana, potvrdil ji na svém Facebooku ukrajinský generální prokurátor Ruslan Riabošapka. Kancelář prezidenta Zelenského ale vyhlásila, že zatím není nic dokončeno a opět se podle nich rozpoutal informační chaos.

Advokát zajatých Rusů Valentin Rybin pro TASS řekl, že vězně by mohli vyměnit v úterý 3. září. Zatím se podle něj nachází v cele předběžného zadržení.

https://www.facebook.com/rouslan.riaboshapka/posts/2568347963226804

Pokud by to vyšlo, novému ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému by se povedlo splnit jeden z jeho slibů už krátce po uplynutí prvních sto dnů od vítězství ve volbách. Výměna zajatců je po pěti letech od ruské okupace Krymu a vyprovokování války na východě Ukrajiny dlouho očekávanou pozitivní zprávou.

O tom, že Sencova, kterého Evropská unie, Spojené státy americké, ale také ruské a mezinárodní lidskoprávní organizace od počátku považují za „vězně svědomí“, propustí, se spekulovalo od čtvrtka. Ruská média tehdy informovala, že ho z vězení za polárním kruhem ve městě Labytnangi přesunuli do Moskvy.

Předcházelo tomu propuštění novináře Kyryla Vyšynského. Šéfredaktor agentury RIA Novosti Ukrajina byl obviněn z vlastizrady ve prospěch Ruska a hrozilo mu 15 let vězení.

Zelenského slib

Zelenskyj se během prezidentské kampaně stylizoval jako ten, který by okamžitě zasedl ke stolu s Vladimirem Putinem. Není sám, kdo je přesvědčen, že jen Putin může zastavit válku na Donbasu. Když však Ukrajinci zvolili komika Zelenského za prezidenta, místo gratulace začalo Rusko rozdávat ruské

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější