Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hnilička: Sport je srovnatelný s kulturou, má ale poloviční rozpočet. Radit se chci i s Jágrem

Milan Hnilička stojí v čele Národní sportovní agentury od jejího vzniku v roce 2019. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Milan Hnilička stojí v čele Národní sportovní agentury od jejího vzniku v roce 2019. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Poslanec ANO a bývalý dlouholetý hokejový brankář Milan Hnilička povede vznikající Národní sportovní agenturu. V rozhovoru pro Deník N vysvětluje, jak bude úřad vznikat. „Chtěl bych, aby byla agentura apolitická,“ říká.

Národní sportovní agentura má ještě zhruba rok přebírat agendu ministerstva školství. Jak to bude probíhat?

V nejbližších měsících jmenuji dva místopředsedy a přivedu první zaměstnance. Úplně prvním krokem je ale nastavení systému, který musí schválit ministerstvo financí a ministerstvo vnitra. Celý proces systematizace je naplánován do konce roku 2019, nicméně věříme, že budeme rychlejší. Byl jsem premiérem pověřen, abych jednal i o rozpočtu agentury směrem k příštímu roku.

Opozice kritizuje, že agentura bude mít nepřiměřeně vysoký počet zaměstnanců. Kolik jich tedy bude?

S až 80 zaměstnanci se počítá nejdříve v roce 2022. V roce 2020 by mělo být v agentuře maximálně 45 zaměstnanců. V roce 2021, když už kompletně přebereme gesci ministerstva školství, budeme muset být připravení přeposílat peníze a počítáme, že by nás mělo být okolo 60. Pak vyhodnotíme, jestli bude až 80 lidí potřeba.

Fotbalová asociace ČR právě připravuje informační systém nové generace, který bude obsahovat data o všech členech organizace. Je to pro vás inspirace?

Jednám s fotbalem o digitalizaci od té doby, co jsem se stal vládním zmocněncem pro sport. Digitalizace nám velmi pomůže, protože díky ní přesně víme, kolik má jednotlivý sport členů. Může zjednodušit i žádosti klubů o dotace.

Cílem tedy je, abyste věděli o každém sportovci, který se zapojuje do tréninku a soutěží?

Přesně tak. Chtěli bychom vytvořit jednoduchou elektronickou evidenci sportovců, do které se dokáže přihlásit každý malý klub, který si přes něj může zažádat i o dotaci. My naopak budeme elektronickou evidenci používat jako kontrolu, jestli kluby neuvádí nadnesené počty členů a nepodvádí u žádostí o podporu. Byl bych rád, kdybychom vlastní informační systém měli do dvou let.

V jakém stavu je současný rejstřík sportovců?

Nyní jsou v rejstříku evidováni sportovci, trenéři a sportoviště. My musíme ověřit, jestli každé dítě existuje, a také to, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější