Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Letní Letná: hledání rovnováhy na laně mezi divadlem a akrobacií

Takové zahájení ještě tento festival nezažil. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN
Takové zahájení ještě tento festival nezažil. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN

Největší český festival nového cirkusu se pomalu blíží ke konci, ale stále ještě můžete zhlédnout některá stěžejní představení. A přitom přemýšlet, zda je to víc divadlo, nebo cirkus.

Letošní šestnáctý ročník Letní Letné je v jednom ohledu jedinečný: vyhlíží jako rozsáhlá osvětová akce na téma „jaké podoby může (nový) cirkus mít a co všechno se od něj dá (nebo taky nedá) očekávat“. Jen pro pořádek a pro ty, kteří nejsou obeznámení ani se základními obrysy celé události. Páteř téměř dvacetidenní přehlídky situované do prostoru mezi Kramářovou vilou a izraelským velvyslanectvím, velmi živé a hojně navštěvované, již tradičně tvoří čtveřice zahraničních titulů. Ty jsou pečlivě vybrané z pestrého nomádského kolotoče světové novocirkusové scény, z velké části frankofonní, ale zároveň silně globalizované.

Pečlivým výběrem (rozhodující slovo má zakladatel, ředitel a hlavní hybatel festivalu Jiří Turek) je míněna selekce kvalitativní. Na Letní Letné se představují zástupci skutečné mezinárodní špičky, dramaturgie se však nikdy nevydala cestou „tematických přehlídek“; v novém cirkusu to ostatně s „hraním na téma“ není zas tak jednoduché.

Od popu k temné magii

Ale zpět k rozmanitosti zmíněné v úvodu. Pokud bychom totiž vytvořili pomyslnou mapu nového cirkusu jakožto disciplíny, nacházely by se praporky označující letošní letenské inscenace na tak odlišných místech, jak jen to je možné.

Máte zájem o efektní atrakci? Festival odstartovala půvabná provazochodkyně, která bez jištění kráčela vysoko nad Vltavou od Právnické fakulty až nahoru na Letnou. O Tatianě-Mosio Bongonga se mluvilo ve všech médiích, přímý přenos doplňoval dron i opravdický sportovní komentátor, na místě činu se tísnily davy Pražanů i turistů. Zkrátka publicita, o jaké se může většině kulturních akcí jen zdát. O kvalitě celého festivalového programu to samozřejmě nic moc nevypovídá, důkaz píárové schopnosti pořadatelů však nemohl být pádnější. Zahájení Letní Letné mediálně konkurovalo dokonce i cirkusácky krkolomným názorovým kotrmelcům a hadí ohebnosti předvedeným hned v sousedství Letné při výměně ministra kultury.

Jste ctitelé novocirkusového popu, podívané možná trochu povrchní, nicméně servírované šikovně a s nespornou energií? Na Letnou se vrátil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější