Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O novém šéfovi Čapkova památníku rozhodnou i odborníci. Kritici Seidlové jsou spokojení

Budova Památníku Karla Čapka. Foto: Wikimedia Commons
Budova Památníku Karla Čapka. Foto: Wikimedia Commons

O novém řediteli či ředitelce Památníku Karla Čapka by mělo být jasno do konce října. Rozhodovat o něm bude pětičlenná komise, v níž zasednou i zástupci kulturních institucí a muzeí. Zapojit se mají také organizace, které se věnují odkazu Karla Čapka. Ty v minulosti Středočeský kraj kritizovaly za to, že do čela památníku vybral Alici Seidlovou, snachu radního z ČSSD bez bližšího vztahu k dílu a životu českého spisovatele.

Středočeský kraj vyhlásil 19. srpna výběrové řízení na nového ředitele či ředitelku Památníku Karla Čapka. Hledá náhradu za Alici Seidlovou, která z funkce odstoupila po kritice kulturních organizací i opozice a kterou kraj pověřil vedením památníku až do výběru jejího nástupce.

Kulturním organizacím vadil způsob, jakým byla Seidlová vybrána, a také to, že ve výběrovém řízení nebyl zohledněn vztah uchazečů ke kultuře či osobnosti Karla Čapka. Seidlová je zároveň snachou středočeského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD), který pro ni rovněž hlasoval, a vzniklo tak podezření na střet zájmů. Kritici také poukazovali na vyjádření Seidlové pro Deník N, že Čapkovo dílo zná ze školy, kdy také památník naposledy navštívila.

V novém výběrovém řízení chce Středočeský kraj výtky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapkova památníku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější