Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Hořící prales, nadcházející boj o top místo v TOPce a kruhová obrana Čapího hnízda

Dvě podoby deštného pralesa. Zatím převládá ta první. Zatím. Foto: Adobe Stock
Dvě podoby deštného pralesa. Zatím převládá ta první. Zatím. Foto: Adobe Stock

Systém Linux slavil narozeniny, tři z šesti někdejších manažerů Mostecké uhelné zatím nemusí do švýcarského vězení, ministerstvo životního prostředí podalo obsáhlý rozklad k bruselské analýze Babišova střetu zájmů.

A dále: v Amazonii hoří prales. Stává se to tam každoročně, tentokrát však událost vzbudila zájem veřejnosti a brazilský prezident, neoblíbený na Západě, se ocitá pod tlakem. Prodej obecních bytů v Praze se stal politickým problémem. Jiří Pospíšil už nechce být předsedou TOP 09. Z práce svých kolegů, kteří se nenechají jen tak někde odbýt, vybírá a komentuje Petr Koubský.

Příběh dne: Čapí hnízdo vrací úder. Ministerstvo pro místní rozvoj zítra pošle do Bruselu odpověď na audit premiérova střetu zájmů. „Rozporujeme každou větu na každé stránce,“ řekla ministryně Klára Dostálová našim reportérům Báře Janákové a Jakubu Zelenkovi. Nepřehlédněte, že v zítřejším tištěném vydání přinášíme s ministryní Dostálovou velký rozhovor na toto i jiná témata.

Tři z šesti odsouzených manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) uspěli ve Švýcarsku s odvoláním a jejich případ se vrací k soudu nižší instance k novému projednání. Pro Marka Čmejlu, Jiřího Diviše a Oldřicha Klimeckého to znamená, že nenastoupí do švýcarského vězení. To se netýká dvou dalších šéfů MUS, Petra Krause a mediálně nejznámějšího Antonína (pardon, od loňska Antonia) Koláčka. Novinky z velké a vleklé kauzy přinášejí Eliška Hradilková Bártová a Michael Švec.

Pražské městské části si vylepšují rozpočet prodejem obecních bytů. Tím pádem jich mají stále méně k pronájmu a bytová situace v hlavním městě se dál zhoršuje. Pozoruhodné je na situaci to, že byty ve skutečnosti patří magistrátu, ne radnicím jednotlivých částí, přesto však nemá vedení Prahy nad situací kontrolu. Chce to změnit, zastupitelé však nejsou jednotní, různé politické strany doporučují různé postupy. Se všemi hovořila a situaci shrnula Bára Janáková.

Jiří Pospíšil nebude kandidovat na předsedu TOP 09. Jeho podporu bude mít první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová, která současně ohlásila svou kandidaturu. O místo v čele strany bude zápolit s Tomášem Czerninem. S Jiřím Pospíšilem i s čestným předsedou strany Karlem Schwarzenbergem hovořila a obsáhlou zprávu sepsala Bára Janáková.

Amazonský deštný prales je v plamenech a brazilský prezident Bolsonaro čelí domácí i zahraniční kritice. Už ve volební kampani se přihlásil k tomu, že usnadní hospodářské využití Amazonie – a tento slib podle všeho plní. Vláda toleruje i žhářství, jehož cílem je získat půdu pro nové dobytčí farmy. Brazilskou pralesní politiku analyzuje Tomáš Nídr.

Problematické přirovnání deštného pralesa k plicím planety jsem se pokusil vyjasnit v článku o tom, že i zelené rostliny vdechují kyslík. V noci se zabývají dýcháním, ve dne fotosyntézou. To rozhodně neznamená, že nám ničení přírodního bohatství pralesa má být lhostejné. Jen to není všechno tak jednoduché.

Operační systém Linux slavil nezaokrouhlené výročí, které přesto stojí za připomenutí. Jde o nenápadný fenomén digitálního věku, kolektivní dílo, které se prosadilo proti výrobkům velkých společností. Dá se to však vidět i naopak: velký byznys se komunitního produktu zmocnil a využil jej pro své záměry. Ve svém článku se kloním spíš k tomu druhému pohledu. A připomínám svéráznou osobnost Linuse Torvaldse, který Linux založil a stále je jeho „benevolentním diktátorem“.

Pasivní dům s mokřadem na střeše uprostřed Prahy? Vypadá to neuvěřitelně, ale Michal Šperling si takový postavil. Na Letné ve vnitrobloku! Reportáž Adély Skoupé doplněná fotografiemi se čte jedním dechem. „V parném červencovém dni ukazuje venkovní teploměr 35 stupňů, zatímco v budově je příjemných 21.“ Samozřejmě bez klimatizace.

Uspět v české politice není zas tak těžké, stačí maličkost: doopravdy chtít a podřídit tomu všechno. Tedy, ona to vlastně maličkost není. Uměl to Klaus, Paroubek a Topolánek, umí to Zeman, Babiš a Okamura. Neumí to však dnešní demokratická opozice a podle toho také politická scéna v ČR vypadá. Kromě toho – volič preferuje ranaře před nesmělými chlapci. Více čtěte v komentáři Jána Simkaniče. Snad si ho přečtou i ti, jimž by mohl posloužit jako návod.

Proč KSČM podporuje Babiše a de facto ho drží u moci? Spojení velkokapitalisty s „dělnickou stranou“ vysvětluje v komentáři Jiří Pehe. „Vojtěch Filip a další současní lídři strany si tudíž dobře spočítali, že pokud je druhý nejbohatší Čech v roli premiéra ochoten s nimi zobchodovat vliv, jenž představuje oněch sedm procent voličů, byli by na hlavu padlí, kdyby toho ještě předtím, než se strana definitivně odporoučí do propadliště dějin, nevyužili.“

Seriál Tváře Ameriky pokračuje setkáním se servírkou. Jmenuje se January Solange a mimo jiné hovoří o americkém systému spropitného. „Možná nikde jinde na světě neplatíte taková dýška, ale troufnu si říct, že nikde jinde není v restauracích tak výborný servis jako u nás,“ říká. Hovořila s ní jako vždy autorka seriálu Jana Ciglerová.

Komerční sdělení: Články o 5G se smyšleným obsahem se pomalu, ale jistě rozšiřují i v Česku. Šíří je infikované sociální sítě, dezinformační weby a alternativní média. Některá z nich jsou blízká prokremelským zdrojům sledovaným Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra ČR. (Zadavatel: Vodafone)

Co najdete ve středečním tištěném vydání Deníku N?

  • Novou sportovní agenturu, která bude rozdělovat miliardy, povede poslanec Hnilička (ANO), opozici se to nelíbí.
  • Bývalý český velvyslanec v Íránu, odvolaný kvůli aféře s vízy, měl v minulosti už jiný průšvih.
  • Zápisník alkoholičky: jak to chodí na detoxu.
  • Amazonie v plamenech. Brazilský prezident Bolsonaro dává ničitelům deštného pralesa zelenou.
  • Proč je problematické tvrdit, že zeleň je plícemi planety, a proč je i přesto ničení Amazonského pralesa trestuhodné.
  • Velký rozhovor s Klárou Dostálovou, ministryní pro místní rozvoj.
  • Ohlédnutí za pražským uměleckým festivalem Letní Letná.
  • Česká plavkyně bez nohy a části plíce přeplavala La Manche.

Zajímavosti odjinud

KFC jako první velký fastfoodový řetězec začíná experimentovat se syntetickým masem.

Zouvat se doma je zbytečné. (A zouvat návštěvy nezdvořilé, ale vysvětlujte to v Česku! I tenhle článek je samozřejmě americký.)

Mapa rozdělení světa na tři oblasti, jejichž celkové bohatství je zhruba stejné. (Celkové; čísla přepočtená na jednoho obyvatele jsou výrazně odlišná.)

Největší světová knihovna okultních textů, amsterdamská Bibliotheca Philosophica Hermetica, je online. Zatím zdaleka ne celá, ale plánuje se to. Její webová stránka se jmenuje pěkně (kdo by takové možnosti odolal): Hermeticky otevřeno.

Lahůdka pro ty, které baví fyzika. Neměl jsem ani ponětí, že taková věc jako tetraneutron existuje. (Odkaz směřuje na Wikipedii, ale výjimečně jsem si ho dovolil zařadit, téma stojí za to.)

Pravda o Jeníčkovi a Mařence.

Kapesní nůž maršála Žukova.

Citát pro dnešní den

Finům jsou odporné rozhovory tváří v tvář. Proto představují ideální trh pro mobilní telefony.
–Linus Torvalds: Just for Fun (autobiografie)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější