Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slyšet „lék nemáme“ je nepříjemný pocit, říká pacientka s neléčitelnou nemocí. Ministerstvo tomu chce předejít

Čeští pacienti a zdravotníci se potýkají s výpadky řady léků. Foto: Anastasiia Ostapovych, Unsplash
Čeští pacienti a zdravotníci se potýkají s výpadky řady léků. Foto: Anastasiia Ostapovych, Unsplash

Česko má stejně jako celá Evropa čím dál častěji problémy s dodávkami léků. Některé z nich jsou nenahraditelné a pomáhají pacientům se smrtelnými nemocemi, jako například onemocněním ALS, které postupně paralyzuje pacienty.

Byla to zpráva s velice technickým názvem „Opatření obecné povahy – zařazení na Seznam LP Rilutek, Riluzol“. Zhruba osmi stovkám českých pacientů s nemocí ALS a jejich lékařům na počátku srpna sdělovala, že hrozí výpadky léku s účinnou látkou riluzol, který jim může prodloužit život.

ALS se v Česku dostala do obecného povědomí zejména přes diagnózu někdejšího premiéra Stanislava Grosse. Nemoc postihuje neurony v mozku a míše odpovědné za vědomě ovládané svaly. Vede k postupné paralýze těla, aniž by utrpěly mentální schopnosti pacienta. Průměrná délka života od diagnózy se udává mezi dvěma až pěti lety a příčinou smrti je většinou dechové selhání.

V tuto chvíli neexistuje lék, který by tento proces dokázal zastavit. Medikamenty s riluzolem ho ale na čas aspoň trochu zbrzdí. „Klinické studie ukazují, že prodlužuje život pacientů o pár měsíců,“ vysvětluje neuroložka Silvia Skalská z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Léčba pacientů s ALS je velice komplexní a riluzol je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější