Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plavat se naučila až bez nohy. Pechová zdolala nemoc i La Manche, průliv překonala jako devátá Češka

Markéta Pechová zvládla přeplavat kanál La Manche za dvanáct a půl hodiny. Foto: ČTK/Petrášek Radek
Markéta Pechová zvládla přeplavat kanál La Manche za dvanáct a půl hodiny. Foto: ČTK/Petrášek Radek

Markéta Pechová doplavala z britského Doveru na pobřeží Francie za 12 hodin a 31 minut. „Hledala jsem nějaký sport, který mě pořádně vyšťaví. Plavání je na tohle úplně ideální,“ říká čtyřicetiletá plavkyně pro Deník N.

Dálková plavkyně Markéta Pechová přišla ve dvanácti letech kvůli nemoci o pravou nohu, ale o chuť do života nepřišla. „Vždy jsem byla živé dítě, ale pořádně sportovat jsem začala až poté, co jsem prodělala rakovinu. Vlastně jsem se naučila i plavat až bez nohy, takže neumím porovnat, jestli se plave jinak, když člověk kope oběma nohama,“ vysvětluje sportovkyně, která reprezentuje plavecký oddíl TJ Slavia Liberec.

Kvůli nádoru na stehenní kosti přišla o nohu, jenže v pubertě se Pechové nemoc vrátila a lékaři jí museli vzít i část levé plíce. „Při tom prvním ataku rakoviny jsem byla statečná, při tom druhém už méně, to se musím přiznat. Bylo to, protože jsem už věděla, do čeho jdu. Je to stejné jako s přeplaváním kanálu La Manche. Podruhé už bych ho přeplavat nechtěla, protože jsem tomu obětovala docela dost,“ pokračuje žena, která rakovinu pokořila díky transplantaci kostní dřeně.Pechová zdolala průliv jako teprve devátá Češka.

„Okolo třicítky jsem vyloženě plácla, že tolik plavu, protože až mi bude čtyřicet, přeplavu kanál La Manche. Pořád se všichni ptali, proč tolik trénuju, tak jsem je takto odbývala. Navíc jsem si říkala, že to je vlastně za dlouho a že se na to zapomene,“ směje se žena, která napodobila Cilem Celikovou.

Turecká plavkyně přeplavala před čtyřmi lety průliv jako první žena s fyzickým hendikepem. Celiková tehdy zvládla téměř čtyřicetikilometrovou trasu ve skupině šesti plavkyň. Pechová stejný výkon zvládla sama.

Pechová se k plavání dostala přes hod oštěpem a vrh koulí. „Když jsem dělala atletiku, tak jsem v rámci tréninku i hodně posilovala, ale musím říct, že to nebylo přesně to, co by mě bavilo. Hledala jsem nějaký sport, který mě pořádně vyšťaví. Plavání je na tohle úplně ideální,“ pokračuje plavkyně, která se zaměřila na dálkové plavání před sedmi lety.

„Před třemi lety jsem svůj plán o přeplavání kanálu La Manche začala brát opravdu vážně. Tehdy jsem o tom začala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější