Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tváře Ameriky: „Do Česka už pro mě neexistuje cesta zpátky“

Programátor Martin Blažek s manželkou Evou a dětmi Matyldou a Bernardem. Foto: archiv Martina Blažka
Programátor Martin Blažek s manželkou Evou a dětmi Matyldou a Bernardem. Foto: archiv Martina Blažka

Dnešní rozhovor je posledním ze série Tváře Ameriky. Seriál o lidech žijících v USA, jejichž krátké rozhovory vycházely každý prázdninový den, uzavírá Čech Martin Blažek, který se příští rok stane Američanem. Každý z těch lidí byl jiný, každý měl jiný životní příběh, ale všichni dohromady tvoří Tváře současné Ameriky. Děkujeme, že jsme vám je mohli představit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Martin Blažek (43)
Programátor
Země původu: Česká republika, Zlín
Bydlí: Colorado Springs

„V roce 1993 jsem přijel do Wisconsinu na rok na studentskou výměnu. Žil jsem v americké rodině a byl to můj první americký rok. Naši mi pak vždycky říkali, že jsem se domů vrátil jako vyměněný. Předtím jsem byl spíš nevýrazný a zakřiknutý, po návratu výřečný a otevřený. Zkusil jsem pak v Česku univerzitu, ale nešlo mi to, protože už jsem ochutnal americký způsob výuky. A tak jsem začal pracovat v místním zlínském rádiu. Nejdřív jako DJ, posléze jako hudební šéf a nakonec jako programový ředitel.

Kromě rádia jsem se vždycky motal kolem počítačů, naučil jsem se programovat a založil si firmu, která se specializovala na vývoj a dodávku softwaru pro rádia. A skrz tu jsem dodával plánovací program americké společnosti RSC. Ty jsem jednoho dne oslovil, jestli by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Češi v Americe

Tváře Ameriky

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější