Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od nápadu z fronty na krmení koz k zastavení stíhání. Jak šel čas s kauzou Čapí hnízdo

Foto Ludvík Hradilek, Deník N
Foto Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš slaví první vítězství v kauze Čapí hnízdo, státní zástupce Jaroslav Šaroch se totiž rozhodl zastavil jeho trestní stíhání. Jeho krok ještě přezkoumají nadřízení. Jde o nejnovější vývoj v případu, který se táhne už několik let. Připomeňte si jej v naší časové ose.

2006

U Olbramovic na Benešovsku začíná rekonstrukce bývalého areálu na nové konferenční centrum Farma Čapí hnízdo. Měla zde „vytvořit zázemí pro nadstandardní ubytování, pořádání firemních akcí i trávení volného času, a to citlivým způsobem, který by odpovídal charakteru krajiny“, stojí na webu farmy. Vlastníkem pozemků je společnost Imoba z holdingu Agrofert.

2007

V koncernu Agrofert se mění firma ZZN Agro Pelhřimov na akciovou společnost. Vydává takzvané anonymní akcie, čímž zakrývá svého vlastníka. Projekt Čapí hnízdo realizuje právě tato firma.

2008

Na začátku roku se společnost přejmenovává na Farmu Čapí hnízdo. Předsedkyní dozorčí rady se v červenci stává dcera Andreje Babiše Adriana Bobeková (na této pozici působí do roku 2010), místopředsedou dozorčí rady je také Martin Herodes, tedy bratr premiérovy manželky.

V srpnu 2008 společnost žádá o evropské peníze. Regionální operační program Střední Čechy jí schválil projekt ve výši 50 milionů korun. Dotace je určena pro malé a střední podniky. Koncern Agrofert na ni nárok neměl.

2010

V červnu tohoto roku se farma otevírá. V září týdeník Ekonom přináší text „Miliardáři na statku“, který se právě vlastnictvím areálu a získáním evropských peněz zabývá. „Všeobecně se má za to, že za celým projektem stojí Andrej Babiš. Nemovitosti jsou v katastru každopádně psány na jeho realitní firmu Imoba. Sám Babiš ale tvrdí, že majitelem farmy není,“ psal tehdy Ekonom. „On sám (Babiš) se k Semtínu překvapivě vůbec nehlásí. Možná proto, aby nepřišel o dotace,“ napsal časopis.

2013

Andrej Babiš uspěl se svým hnutím ve volbách a následně skládal vládu. Vyjádřil se tehdy také k Čapímu hnízdu. Pro Respekt uvedl, že na stavbu areálu půjčil 400 milionů korun, ale nezná jméno majitele.

2014

Začíná platit zákaz anonymních akcií. Čapí hnízdo nově ovládá společnost Imoba, která spadá do koncernu Agrofert. „Agrofert působil dlouhodobě jako strategický partner společnosti Farma Čapí hnízdo. Z pohledu prodávajících se zjevně jednalo o ekonomické rozhodnutí. Probíhající fúze je jedním z restrukturalizačních kroků, který je v současnosti nezbytné provést,“ říká k akvizici mluvčí Agrofertu pro server E15.

2015

Andrej Babiš o Čapím hnízdě v dokumentu Matrix AB říká, že s myšlenkou vybudovat farmu přišel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější