Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Johnsonova brexitová diplomacie selhává. Británii pomalu začíná téct do bot

Boris Johnson při stranickém mítinku v rámci voleb nového lídra Konzervativní strany v britském Maidstone 11. července 2019. Foto: Henry Nicholls, Reuters
Boris Johnson při stranickém mítinku v rámci voleb nového lídra Konzervativní strany v britském Maidstone 11. července 2019. Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson završil na summitu G7 v Biarritzu své první turné po Evropě v nové funkci. Jeho cílem bylo přimět unijní partnery změnit přístup k brexitu a přesvědčit je, že to myslí s rozchodem „natvrdo“ na konci října opravdu vážně. Jeho hrozby se ale zatím – i na pozadí dění v Británii – v EU míjejí účinkem.

Naděje. To je to jediné, co si Johnson ze své cesty do Berlína, Paříže a nakonec do jihofrancouzského letoviska odváží. Naděje, že EU bude ochotná jednat o řešení sporu o irskou pojistku, který už měsíce blokuje spořádaný odchod Británie z Unie.

Johnson požaduje vypustit z brexitové dohody tohle záložní opatření, které má zabránit obnovení fyzické hranice na Irském ostrově. Evropská sedmadvacítka naopak trvá na možnosti setrvání Británie v celní unii a zachování některých pravidel jednotného evropského trhu v Severním Irsku jako na záruce udržení míru v Ulsteru a fungování společného unijního trhu.

Britský premiér věří, že evropské partnery donutí tento postoj změnit, pokud je postaví před vidinu neřízeného brexitu s tvrdými dopady i na unijní ekonomiku.

Od svého nástupu do čela londýnské vlády proto neustále opakuje, že Spojené království odejde z EU na konci října bez ohledu na cokoli. Ať už na základě dohody, nebo i bez ní. „Dokud si naši přátelé v EU myslí, že je možné brexit zastavit, nikdy neustoupí, jak my potřebujeme,“ zdůrazňuje s oblibou britský ministerský předseda.

Přehazování viny

Tenhle strašák ale nezafungoval tak, jak si Johnson představoval.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější