Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jednání o koalici v Praze drhne. Pirát Hřib chce být primátorem, podle Pospíšila je nezkušený jako Krnáčová

Pražský lídr Pirátů a kandidát na primátora Zdeněk Hřib.
Pražský lídr Pirátů a kandidát na primátora Zdeněk Hřib.

Dva dny po volbách jsou jednání o budoucí koalici sdružení Praha sobě, Pirátů a Spojených sil pro Prahu v plném proudu. Piráti vznesli požadavek, že chtějí post primátora a dva radní, ostatní uskupení by pak měla mít v radě po čtyřech místech. Z toho ale nejsou nadšení zastupitelé zvolení za Spojené síly pro Prahu. Obávají se nedostatku zkušeností pirátského lídra Zdeňka Hřiba. Mluví o amatérismu a někteří jej dokonce přirovnávají k dosluhující primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Hřib se brání, že zkušenosti má.

Klub zastupitelů Spojených sil pro Prahu v pondělí večer rovnou ustavil vyjednávací tým, který bude řešit programové priority s potenciálními koaličními partnery. Tým tvoří jednička kandidátky Jiří Pospíšil (TOP 09), Hana Marvanová (STAN), Petr Hlubuček (STAN), Radek Vondra (TOP 09) a Jan Wolf (KDU-ČSL).

Přednostně budou o možném vedení metropole jednat se sdružením občanských kandidátů Praha sobě a Pirátskou stranou. Už teď je ale jasné, že to nebude jednoduché. Velká část členů Spojených sil pro Prahu kritizuje Piráty, že řeší personální záležitosti namísto programových shod. Hřib se brání, že první chtěl vyřešit základní nejasnosti, které by mohly blokovat další jednání.

„Zaznamenal jsem na jejich straně obavu, že když se bude jednat o programových cílech a přitom se nevyřeší to, co oni označili za zásadní problém, bude to zbytečná práce,“ podotkl pro Deník N Hřib.

Upřesnil, že nabídka Pirátů se netýká pouze personálií, ale zahrnuje i jejich priority, tedy transparentnost, digitální služby pro občany a řešení krize bydlení. „Také jsme nominovali experty z naší strany do konkrétních programových týmů, které by měly najít programovou shodu,“ doplnil Hřib. Dodal, že Spojené síly pro Prahu se příliš netváří na trojstranná jednání, která preferují Piráti, což podle něj znamená další průtahy.

„Je nedůstojné s touto pozicí jakkoli obchodovat. Je zvykem, že post primátora má strana, která získala nejvíc hlasů ve volbách. V koalici, která je momentálně na stole, jsme to my, takže logicky usilujeme o post primátora,“ odpověděl Hřib na dotaz, jestli na postu skutečně trvá.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější