Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výrok prezidenta Zemana o Novičoku se stal samostatnou kapitolou v Kapesním průvodci po ruské propagandě

Moderátorka ruské televize NTV Irada Zejnalovová v reportáži o Novičoku v pořadu Itogi neděli, na pražském Hradčanském náměstí. Zdroj: NTV
Moderátorka ruské televize NTV Irada Zejnalovová v reportáži o Novičoku v pořadu Itogi neděli, na pražském Hradčanském náměstí. Zdroj: NTV

Kauza Novičok a to, že se k ní neodborně a neuváženě vyjadřoval i nejvyšší představitel českého státu prezident Miloš Zeman, vejde do dějin světové žurnalistiky, a nebude patřit mezi zrovna světlé momenty. Stala se totiž jedním z nejlépe použitých nástrojů na manipulaci veřejného mínění. Jak dokonale s ním umějí v Rusku zacházet, dokazuje reportáž ruské televize NTV z neděle 14. října 2018.

Letos 5. května vypustil prezident Miloš Zeman do veřejného prostoru informaci, že v Česku byl vyráběn a testován jed Novičok, kterým se ruští agenti pokusili otrávit v britském Salisbury svého bývalého kolegu Sergeje Skripala a jeho dceru. Po několikadenní bouři v médiích odborníci vyloučili, že byla látka, jíž byli Skripalovi napadeni, vyrobena v ČR. Ruská média i politici, především někteří poslanci Státní dumy a představitelé ministerstva zahraničí, si ovšem přihrávku z české poloviny hřiště patřičně zpracovali a následně si ji vychutnali. Titulky o tom, že Češi výrobu jedu přiznali, což tedy dokazuje lživá tvrzení Britů o jediném možném původu látky – ruském – měly prakticky všechny ruské noviny i agentury jako TASS.

Za údery na obranu vlasti se neomlouváme

Kauza Skripal významně ovlivnila vztahy Moskvy a Západu, do kterých většinou malá Česká republika příliš nezasahuje. Tentokrát se jí ale podařilo být jedním z klíčových hráčů na hřišti, i když tak trochu kopala ve prospěch soupeře. Což by nevadilo, kdyby česká tvrzení byla založena na solidních expertízách a svědectví specialistů v oboru, nikoliv politiků, jejichž lehkomyslnost a neznalost se stala skvělou příležitostí pro Moskvu a její výklad celého příběhu.

Důsledky slov nejvyššího českého představitele, byť byla mnohokrát suše a s využitím ověřených faktů vyvrácena, budou zřejmě mnohem trvalejšího rázu, než si sám Miloš Zeman dokázal uvědomit.

Prezident ČR Miloš Zeman na summitu V4 11. října 2018 na Štrbském Plese. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Reportáž NTV je vysoce profesionální a přesvědčivá. Byla zařazena do velmi sledovaného pořadu „Itogi neděli“, což je výběr nejzávažnějších událostí z minulého týdne, na 39. minutě 55. vteřině.
Dokonalé je už entrée, respektive závěr předcházející reportáže o úletu ruského borce Habiba Nurmogamedova,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Novičok

Ruský vliv v ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější