Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z Bookerovy ceny se poprvé raduje Severní Irsko. Hutný román Mlékař oddálil literární brexit

Severoirská spisovatelka Anna Burnsová s oceněnou knihou Milkman. Foto: The Man Booker Prize
Severoirská spisovatelka Anna Burnsová s oceněnou knihou Milkman. Foto: The Man Booker Prize

V londýnském Guidehallu včera večer vyhlásili nejlepší anglicky psaný román roku. Man Bookerovu cenu za beletrii poprvé vyhrálo přehlížené Severní Irsko, a to zásluhou Anny Burnsové a jejího románu Milkman (Mlékař). Třebaže šlo o historický okamžik, svou mírně rozporuplnou pověst ocenění nesetřáslo. Dohady o smyslu a dalším směřování „Bookera“ budou pokračovat.

Anglofonní svět nejspíš nemá větší literární ocenění. Na vítězku čeká odměna 50 000 liber (bezmála 1,5 milionu korun), nemluvě o notně zvýšeném zisku z prodeje knih. Pro představu: když Australan Richard Flanagan po dvanácti letech dopsal svůj šestý román Úzká cesta na daleký sever, došly mu úspory. Zvažoval, že vezme práci v dolech. Horníkem se nestal, protože knížka dostala Man Bookerovu cenu a zakrátko vydělala víc než všechny jeho předchozí romány dohromady.

Nejde ovšem jen o peníze, nýbrž i o prestiž. Cena má padesátiletou historii a k uznání pomohla dnes už slovutným matadorům jako Rushdie, Coetzee či Ishiguro. V dnešní době, kdy se zdá, že nějakým oceněním či alespoň bombastickým propagačním textem na obálce se honosí snad každá druhá knížka, je Booker pro mnohé čtenáře vodítkem a zárukou kvality. Zatím se mu daří ustát konkurenci dalších, leckdy ještě bohatších cen, které se snaží oslabit jeho vliv.

Význam si stále drží i mimo anglicky mluvící země. Jak Deníku N potvrdila redaktorka nakladatelství Argo Hana Zahradníková, podstatná je také v Česku, a to možná víc než americké ceny. „Nemám na to tvrdá data, ale můj pocit je, že má u nás větší váhu než National Book Award, ba i víc než Pulitzer. Všechny výhrady proti Man Bookerově ceně mají pravdu, ale přesto si myslím, že kniha, která je úplně irelevantní, ji vyhrát nemůže,“ říká.

Skotští vandalové

Zahradníková naráží na různé kontroverze, které cenu provázejí. Tak žádané a sledované ocenění pochopitelně budí obrovská očekávání a emoce. Spisovatel Julian Barnes (čtyři nominace, jedno vítězství) už v roce 1987 podotkl, že „Man Bookerova cena začíná lidi dohánět k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější