Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Huawei se na Havlovo letiště nedostane. Vedení Číňany vytlačilo z tendru na skenery

Ilustrační foto: ČTK/AP
Ilustrační foto: ČTK/AP

Letiště Václava Havla vypsalo výběrové řízení na sedm celotělových skenerů, které podle jeho vedení přispějí k vyšší bezpečnosti cestujících. Z tendru za zhruba třicet milionů korun kvůli bezpečnosti vyloučilo čínskou firmu Huawei. A to na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Ruzyňské letiště se rozhodlo posílit svoji bezpečnost. Od příštího roku by měli cestující na Letišti Václava Havla procházet skenery celého těla, které už jsou na velkých mezinárodních leteckých uzlech v Evropě nebo Spojených státech. V Praze nyní poptávají okamžitý nákup sedmi takových zařízení. Utratit za ně podle odhadu chtějí zhruba třicet milionů s možností nákupu dalších osmi kusů v následujících třech letech.

„Zavedení celotělových skenerů do procesu bezpečnostní kontroly zvýší bezpečnost cestujících a také jejich pohodlí,“ potvrdil informace Deníku N mluvčí letiště Roman Pacvoň. Díky novým skenerům tak odpadne dodatečná kontrola v případě podezření, že má cestující na těle nějaký další předmět. Ten nové stroje přesně lokalizují.

Varování kyberúřadu

Z tendru však letiště na základě prosincového varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost vyřadilo společnosti Huawei a ZTE, napojené na čínskou komunistickou vládu.

„Úroveň rizika je v tomto případě neakceptovatelná a v souladu s povinnostmi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější