Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČSSD z vlády neodejde, rozpory ve straně ale zůstávají. Koalice se nezastal ani Onderka

Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ČSSD Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Sociální demokracie se rozhodla, že i přes problémy s obsazením ministerstva kultury zůstane ve vládě Andreje Babiše. Pro odchod nakonec hlasovalo 11 členů předsednictva, dalších osm se zdrželo. Proti jich bylo 23. Proti návrhu na odchod z vlády nehlasoval ani první místopředseda strany Roman Onderka. I výsledek hlasování ukazuje, že ve straně zůstávají rozpory, podle některých členů vedení nemožnost dosadit si na ministerstvo kultury vlastního člověka ČSSD dehonestuje.

V posledních měsících si vedení sociální demokracie několikrát schválilo, že Antonína Staňka má v čele ministerstva kultury vystřídat Michal Šmarda. Jenže prezident Miloš Zeman měl jiný názor a k němu se později přiklonil i premiér Andrej Babiš (ANO). Šmarda nakonec nominaci stáhl a strana navrhla jmenovat Lubomíra Zaorálka, který Hradu a premiérovi nevadí. Podle předsedy Jana Hamáčka je tak krize vyřešená.

Ve stejném duchu hovořily špičky strany i po pátečním zasedání předsednictva. Hamáček oznámil, že vedení si odhlasovalo první dva kandidáty do Senátu, konkrétně Milana Štěcha a Michala Šmardu, a ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová pak shrnuli, čeho dosáhli při vyjednávání o rozpočtu. Na závěr připomněli, že se jim nakonec podařilo vybrat kandidáta na ministra kultury, který je přijatelný pro všechny.

Diskuse na jednání předsednictva přitom tak idylická nebyla, protože některé regiony po prázdninových událostech žádaly, aby ČSSD odešla z vlády. Usnesení nakonec navrhla jihomoravská organizace. Hamáček oznámil, že pro odchod z vlády hlasovalo pouze 11 přítomných. Dalších osm se ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější