Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Příběh našeho rodu je historie této země.“ Podívejte se na budoucí podobu Mašínova statku

Z rodné světnice generála Josefa Mašína zbyde obvodové zdivo. Zmizí velká část nepůvodní zástavby. Vizualizace: IXA
Z rodné světnice generála Josefa Mašína zbyde obvodové zdivo. Zmizí velká část nepůvodní zástavby. Vizualizace: IXA

Spolek Mašínův statek – památník tří odbojů v pondělí představí, jak by měla v budoucnu vypadat usedlost rodiny Mašínových v Lošanech na Kolínsku. Deník N přináší vizualizace toho, jak bude památník vypadat.


„Otec a matka byli velmi stateční lidé, kteří nám dali v životě směr. To pro mě bylo nejdůležitější a mám dojem, že to má nesmírný význam i pro další generace. Příběh našeho rodu, to je vlastně historie této země, nejen nějaké rodiny Mašínů,“ vypráví ve svém domě v centru Olomouce Zdena Mašínová.

Žena, jejíž neústupnost nakonec vynesla rodu Mašínů po téměř třech desetiletích od pádu komunismu návrat rodového statku v Lošanech na Kolínsku. Místo ještě nedávno vypadalo, jako by se v něm zastavil čas: polorozpadlé vybydlené stavení, dvorek se slepicemi, kde musíte vážit každý krok, jinak si na botě odnesete něco, co byste tu raději nechali.

Současná podoba statku rodiny Mašínových v Lošanech. Foto: ČTK

Mašínové na statku hospodařili několik set let. Josef Mašín starší, sibiřský legionář, prvorepublikový voják a protinacistický odbojář, ho za okupace nechal formálně přepsat na děti – počítal s tím, že ho nacisté dopadnou. Jemu by majetek zabavili, dětem ne.

Komunisté se po odchodu skupiny bratrů Mašínových na Západ se zabavením statku nerozpakovali. Bezmála čtyřicet let socialistické péče a následné desítky let tahanic o vlastnictví ho proměnily v ruinu.

Celkový plán budoucí podoby památníku. Vizualizace: IXA.

Od roku 2017 statek znovu celý patří Mašínovým. Začalo se plánovat, co s místem udělat dál. Vznikl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější