Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politiky čeká hádka o důchodový věk. Stížnosti na energetické šmejdy se množí

Cena elektřiny do velké míry roste i kvůli zdražování emisních povolenek. Foto: Pixabay
Cena elektřiny do velké míry roste i kvůli zdražování emisních povolenek. Foto: Pixabay

Ačkoli je ministryně práce a sociálních věcí proti zvyšování důchodového věku, změnu možná hnutí ANO protlačí s pomocí opozice. Některým postiženým lidem budou zdravotní pojišťovny vracet za doplatky na léky dřív. V našem přehledu informujeme také o množících se stížnostech na zprostředkovatele dodávek energií a novinkách v oblasti exekucí a nakupování.

Chystá se boj o hranici pro odchod do důchodu. Kalkulačka spočítá, jak si pohoršíte

Zastropování důchodového věku na 65 letech se může zrušit. I když to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová odmítá, zpráva právě z jejího ministerstva opatření spíše podporuje. Pro prolomení současné hranice důchodového věku se vyslovila ministryně financí Alena Schillerová a podle Hospodářských novin by hnutí ANO mohlo změnu protlačit s pomocí opozice.

Ve Zprávě o stavu důchodového systému resort práce navrhuje nový model výpočtu důchodového věku založený na myšlence, že by lidé měli v penzi trávit čtvrtinu svého života. Spolu s daty o průměrné délce dožití je tak možné vypočítat, jaký důchodový věk nový systém předpokládá u jednotlivých ročníků. Ukazatel průměrné délky dožití zveřejňuje Český statistický úřad. Jeho hodnota postupně roste, například s tím, jak se zvyšuje kvalita zdravotní péče.

Zatímco současný systém počítá s tím, že by lidé po roce 2030 odcházeli do penze v 65 letech a tato hranice by se dál nijak nezvyšovala, nová pravidla by mladším ročníkům věkovou hranici výrazně posunula. Porovnat důchodový věk počítaný podle nových pravidel s těmi současnými umožňuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější