Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Pořád se snažím dokázat, že jsem člověk.“ Proč pronásledování Rohingů nemá konce

Mladý muž se dívá na tábor Ah Nauk Ye v Myanmaru (Rakhinském státě), který hostí nejméně pět tisíc lidí. Je přeplněný, špinavý a během období dešťů v něm hrozí záplavy. Foto: Scott Hamilton, Lékaři bez hranic
Mladý muž se dívá na tábor Ah Nauk Ye v Myanmaru (Rakhinském státě), který hostí nejméně pět tisíc lidí. Je přeplněný, špinavý a během období dešťů v něm hrozí záplavy. Foto: Scott Hamilton, Lékaři bez hranic

Dnes to jsou dva roky od tvrdého vojenského zásahu, po němž z Myanmaru uprchlo přes 745 tisíc Rohingů do Bangladéše. Rohingům toto datum připomíná desítky let násilí, perzekuce, diskriminace, vykořisťování a porušování základních lidských práv – včetně faktu, že nemají žádnou státní příslušnost. Jak se situace za dva roky vyvinula?

Bibi Jan sedí v čajovém krámku v obrovském uprchlickém táboře Kutupalong a stahuje si rukáv. Zakrývá jizvy, ke kterým přišla během dosud největšího násilí proti Rohingům v srpnu 2017. Vypráví přitom o událostech, které ji donutily uprchnout do Bangladéše – její dva bratři byli zabiti, ona sama pobodána, její vesnice srovnána se zemí.

Rohingové, marginalizovaná etnická menšina z Rakhinského státu v Myanmaru, čelí v posledních desetiletích cílenému pronásledování.

Právě dnes uplynuly už dva roky od tvrdého vojenského zásahu, po němž z Myanmaru uprchlo přes 745 tisíc Rohingů do sousedního Bangladéše. Ten den myanmarská armáda, policie a milice zahájily v Rakhinském státě nové operace, a to v reakci na útoky provedené Arakanskou armádou za spásu Rohingů.

Média tehdy zaplavily zprávy o násilném tažení proti Rohingům. Jen velmi málo však bylo od té doby uděláno pro to, aby se vyřešil (neexistující) právní statut Rohingů v regionu. Podobné je to s řešením příčin jejich vyloučení ze společnosti v Myanmaru. Rohingům nikdo nenabídl žádná rozumná východiska.

Jsou vytlačeni na okraj společnosti prakticky ve všech zemích, kam uprchli. Podívejme se tedy blíže na to, jaká je jejich situace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější