Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Laťka je nízko, kdokoli bude lepší než Staněk. Kultura potřebuje deratizaci, reagují umělci na Zaorálka

Ministr kultury Lubomír Zaorálek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr kultury Lubomír Zaorálek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ředitelé muzeí a divadel a umělci na Lubomíra Zaorálka coby nového ministra kultury reagují až na výjimky vlažně. Část z nich by v čele resortu viděla raději někoho jiného, osvícenějšího. Od nového ministra pak očekávají „deratizaci“ ministerstva, nápravu chyb předchozího šéfa resortu Antonína Staňka a změny v legislativě a platech.

Deník N oslovil umělce i šéfy kulturních institucí s dotazem, co si o nadcházející změně v čele resortu myslí. Jedním z nejkritičtějších hlasů byl sochař Kryštof Kintera. Resort je podle něj „v takové břečce, že ani neví co říct“.

„Jsem tak zhrzen a frustrován, že ani Zaorálek to nespraví. V čele ministerstva by měl být někdo osvícený, který to tam deratizuje, vyčistí, vyhubí. Pak teprve budou lepší zítřky. Tohle je dno, kterého se dotýkáme,“ rozvedl své úvahy Kintera.

Pro Kryštofa Kinteru není ani Lubomír Zaorálek řešením situace na ministerstvu kultury. Foto: ČTK

Za nového adepta na post ministra kultury se naopak postavil ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka, jeden z iniciátorů petice, která žádala odchod předchozího šéfa resortu Antonína Staňka.

„Myslím, že je to skvělá volba. Jestli má někdo předpoklad, tak je to on,“ uvedl s tím,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější