Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co víme o kauze, která ohrožuje Babiše a jeho vládu

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: ČTK
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: ČTK

Tvrzení Andreje Babiše juniora, že jej kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo unesli na Krym, vyvolalo na české politické scéně velké otřesy. Deník N se pokusil zodpovědět nejdůležitější otázky, které během dvaceti čtyř hodin od zveřejnění reportáže Seznamu vyvstaly.

Byl Andrej Babiš junior unesen?

To zatím není jasné. Server Neovlivní letos v květnu napsal, že se policie zabývala únosem premiérova syna. Babiš junior podle webu kontaktoval české orgány e-mailem s tím, že „ho kdosi drží na Ukrajině proti jeho vůli a chce po něm, aby dělal věci, které dělat nechce“.

Policie začala případ prověřovat, nakonec ho ale odložila. Podle serveru Neovlivní prý stačilo, že právníci Babišovy rodiny vyšetřovatelům doručili fotografii pořízenou v Bratislavě. Na té měl být zachycen Babiš mladší se svou matkou, první ženou českého premiéra, spolu s výtiskem novin s příslušným datem. Že policie věc prověřovala právě tímto způsobem, potvrzuje i dokument, který získal server iRozhlas.cz.

Mluvčí a člen výkonného výboru Unie státních zástupců Ondřej Šťastný se nechtěl bez znalosti všech důkazů k věci vyjadřovat. Český trestní řád podle jeho slov obecně nevyžaduje, aby byl pro rozhodnutí shromážděn „určitý počet důkazů určitého druhu“. „Výslovně říká, že důkazem může být vše, co přispěje k objasnění věci. V případě, že je unesený policii k dispozici, je samozřejmě logické, aby byl k věci vyslechnut, neboť je přímým svědkem a poškozeným,“ popsal obecně pro Deník N.

Dnešní prohlášení pražské policie uvádí, že „policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná“.

Babiše mladšího kontaktoval server Seznam Zprávy ve Švýcarsku. Reportérům premiérův syn ohledně svého zmizení řekl, že dostal na výběr: „Buďto tě zavřeme do Národního ústavu duševního zdraví, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny. Já jsem to nazval únos v e-mailu policii.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější