Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Alkohol podávaný v malých dávkách škodí v jakémkoliv množství. Boříme mýty, stavíme z faktů

Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N
Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N

Je čtvrtek 22. srpna. Včera byl Den nezvaných návštěv, dnes už je (to) naštěstí pryč a my jsme si tak mohli posvítit na mýty kolem alkoholu v dalším díle našeho seriálu, poptat se, co umělci říkají na nového kandidáta na ministra kultury, ověřit, jak je na tom vláda s plněním slibů, že vytáhne do boje proti suchu, a zasmát se historkám, v nichž vědci vystupují jako pokusní králíci svých vlastních experimentů. Do Notesu si dnes poznámky vypisovala a dobrý večer přeje Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

„Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství,“ zní zlidovělý výrok z filmu Limonádový Joe. Jenže to je jenom film, přátelé. Poctivě a důkladně zpracovaný velký text Adély Skoupé slova Miloše „Hogo Fogo“ Kopeckého vyvrací. Adéla předkládá vědecké důkazy a výsledky studií, které ukazují, že i (velmi oblíbená a žádaná) tvrzení některých lékařských kapacit (třeba profesora Milana Šamánka) jsou přežitá a neslučují se s novým medicínským poznáním. Nalijme si čistého vína, ani v malých dávkách alkohol prostě není zdravý. Je to nepříjemné čtení i pro nás umírněné popíječe, ale platí jediné: čím míň, tím líp. A nejlépe vůbec… no jo, já vím…

Ne(zvaná) návštěva

Včera bylo 51. výročí začátku Velké sovětské okupace naší země. Zatímco prezident Miloš Zeman včera v Lánech hostil zvanou návštěvu zástupců českých komunistů (jako na potvoru to zrovna tak vyšlo, že bylo nutné projednávat státní rozpočet zrovna včera, to dá rozum), lidé po celém Česku si připomínali přímé i nepřímé oběti návštěvy nezvané. Ulicemi Prahy šel několikatisícový vzpomínkový průvod a s ním i náš fotograf Ludvík Hradilek.

 

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Králíci sobě

A mohli byste nám říct nějaký veselý zážitek z laboratoří? Ano, i vědci by mohli vyprávět na zábavných přednáškách svoje (ne)veselé historky. Některé z nich sepsal kolega Petr Koubský, tentokrát na téma: Co se stane, když si je vědec experimentátor sám sobě pokusným králíkem. Pozor. Článek funguje podobně jako rajský plyn, o kterém je v textu taky řeč, zprvu navodí dobrou náladu, pak máte pocit, že snad umřete smíchy… ale občas vám smích přidusí nějaká tragická (nebo skoro tragická) pointa.

V září by se měla představit finální verze Národního rozvojového fondu, do kterého by měly přispívat banky a velké firmy. Co to má být? A jak to bude fungovat? Naši ekonomičtí redaktoři Tereza Mynářová a Jan Pavec prozkoumali, čím se tvůrci plánovaného fondu inspirují, téměř nikde na světě totiž nic takového nemá obdoby, Česko bude také samo sobě pokusným králíkem. Poptali se i expertů, co na tento světově unikátní nápad říkají.

Celkem osmdesát tři dní bylo ve všech pádech skloňováno jméno Michala Šmardy jako kandidáta sociální demokracie na ministra kultury. Jediný, kdo se vzpíral ho (a to na jakýkoli pád) jmenovat, byl prezident Miloš Zeman. A tak to vzdal šéf vlády i sám pan Šmarda. A ČSSD vytáhla nového králíka z klobouku. Ministrem kultury by se měl stát Lubomír Zaorálek. Kolegyně Eliška Černá žhavila celý den telefon a snažila se získat co nejvíce vyjádření od zástupců „kulturní fronty“. Co na nového kandidáta říká výtvarník Krištof Kintera? Generální ředitel České filharmonie David Mareček? Herec Michal Dlouhý? Nebo zpěvačka Helena Vondráčková?

Dezinformátorský smog a fakta

Už jste to slyšeli? Nová 5G, síť nové generace, prý zamoří zemi rakovinotvorným „elektrosmogem“, který navíc pozabíjí včelstva! Ne, to je s podivem, dezinformátoři se přitom tak snaží… „Jak ukazují data, téma se mezi nimi stalo jedním z nejfrekventovanějších právě ve chvíli, kdy Česko bude dražit frekvence za miliardy korun nutné pro jejich provoz,“ píší kolegové Lukáš Prchal a Jakub Zelenka o průvodních jevech přípravy jejího budování a provozu.

A zase ta Adéla (Skoupá)! V tandemu s Honzou Tvrdoněm si dali tu práci a podrobili ověření sliby Babišovy vlády o „boji“ se suchem, ke kterému se zavázala ve svém programovém prohlášení. A co myslíte? Jak to dopadlo?

Nehybný velociped a Nabarvené ptáče

Naše bývalá americká zpravodajka a stálá milá kolegyně Jana Ciglerová už je zpoza oceánu zpátky v Česku. Ale stýská se jí. Naštěstí na své milované Floridě nasbírala mikropříběhy Američanů, které zde průběžně potkávala, a každý den si spolu s jedním z nich (k potěšení čtenářů) zavzpomíná. Dnes na trenérku spinningu, u níž sama Jana potila krev. „Nejvíc lidí chodí v pondělí ráno, kdy kolikrát mívám i úplně plnou tělocvičnu. Je to proto, že lidé jsou po víkendu, který strávili s rodinou, pohybu se moc nevěnovali a spíš hlavně jedli. V pondělí jsou odhodlaní začít nový týden líp,“ říká trenérka. A co myslíte, který den chodila Jana? To byste neuhodli!

Nabarvené ptáče. Petr Kotlár. Foto: Jan Dobrovský
„Stojí tam jak hromádka neštěstí. V té chvíli se netočilo, byla přestávka mezi záběry. Péťa (Kotlár) se tam takhle postavil, netušil, že i teď hraje. Že hraje pro mě,“ říká fotograf filmu Nabarvené ptáče. Foto: Jan Dobrovský / 400ASA

Na filmovém festivalu v Benátkách bude zastupovat Českou republiku film Nabarvené ptáče. Česká premiéra dlouho očekávaného snímku Václava Marhoula, který ho natočil podle stejnojmenné knihy, se chystá na 12. září. Hodně čtenářů románu se už dalo slyšet, že na film nepůjdou, protože tu krutost by na plátně psychicky neustáli. Fotograf Jan Dobrovský, který byl na natáčení skoro každý den, ale doporučuje, aby diváci obavy překonali.

„Hodně se mluví o tom, jak moc bude ten film krutý. Ale explicitního násilí tam není tolik, všechny ty hrůzy vycházejí z podstaty lidské bytosti, všechny zrůdnosti se dějí víceméně ze strachu o vlastní život.“ Deset svých podmanivých snímků poskytl Deníku N. Jsou silné. Stejně jako jeho komentáře k nim. Stejně jako slova mistra zvuku Jakuba Čecha (držitele šesti Českých lvů) ve velkém rozhovoru o zákulisí natáčení, o zoufalství volyňské oblasti na Ukrajině, kde se film točil, a o zlu, o kterém to celé je.

„Náš kluk hledá lásku, ale je zneužitý. Hledá domov, hledá, kam by patřil, ale je jen bitý. Několikrát málem umře. Nakonec zjistí, že jediná možnost, jak přežít, je začít se k okolí chovat tak, jako se ono chová k němu.“

„Musí se udělat všechno pro to, aby to Petra nepoznamenalo. Ale doufám, že ostatní ten film poznamená. Já teda poznamenaný jsem.“ Zvukař Jakub Čech a představitel hlavní role Petr Kotlár. Z natáčení filmu Nabarvené ptáče. Foto: Jakub Čech

A co bude zítra v novinách?

A to je pro dnešek všechno. Ale nezoufejte, už dnes v noci a zítra ráno se na webu začnou objevovat další texty… a zítra taky vychází páteční papírové vydání našich novin. A co v nich najdete?

– Armáda nakoupí bitevní plnokrevníky za 15 miliard korun

– Mykolog Petr Kohout vysvětluje, které houby může ohrozit sucho a změna klimatu

– Umělci a ředitelé kulturních institucí reagují na Lubomíra Zaorálka v čele kultury spíše vlažně

– Britové odchod z EU přežijí, musí se ale připravit na dobu po něm, píše z Londýna Tereza Anteneová

– Tváře normalizace: Generál Vorobjov stál v čele okupantů, loučil se jako poslední

– Stanfordský vězeňský experiment obsahoval vážné metodologické chyby. Jeho akademický přínos je proto nenapravitelně zpochybněn

Pro dnešek se za celou redakci Deníku N loučí Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější