Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S Jágrem je musíme brzdit. Český trenér může čínské hokejisty dovést až na olympiádu

Čínští hokejisté se připravují v Kladně na soutěžní zápasy ve třetí nejvyšší české lize. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN
Čínští hokejisté se připravují v Kladně na soutěžní zápasy ve třetí nejvyšší české lize. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN

Tým China Golden Dragon, ve kterém působí většina současné čínské reprezentace, se pod vedením mistra světa z roku 1985 Jiřího Šejby připravuje na sezonu ve třetí nejvyšší české lize. „Čínský hokej má ještě hráče v Kunlunu, ruské VHL nebo na amerických univerzitách, ale může se stát, že z kádru Golden Dragon pojedou dvě pětky třeba i na olympiádu,“ říká Šejba pro Deník N.

Za necelé tři roky se na olympijském hokejovém turnaji v Pekingu poprvé v historii představí i reprezentace Číny. Většinu jejích hráčů momentálně driluje kouč Jiří Šejba na kladenském zimním stadionu. Během týdne čínský tým postihly střevní potíže, a tak na ledě trénují pouze necelé dvě pětky. Trenér Šejba vysvětluje cvičení rychlého protiútoku. „Střední útočník nahodí za červenou čárou na zadní mantinel a úkolem křídel je, aby dobruslila k puku jako první,“ instruuje mistr světa čínské hokejisty.

Hned druhý pokus skončil gólem a Číňané se z něj radují jako v ostrém zápase. Šejba jde příkladem a některá cvičení sám ukazuje. Na závěr pak Číňané trénují samostatné nájezdy.

Jiří Šejba vyhrál s československou reprezentací zlato na mistrovství světa 1985. Po sametové revoluci si zkusil i angažmá v NHL. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N.

Po skončení tréniku Šejba u bufetu vedle ledové plochy sundává rukavice a pouští se do vyprávění o své současné práci. „Pokud půjdeme herně i výsledkově nahoru, možná vydržím až do olympiády. Důležité budou ale výsledky na mistrovství světa nižších divizí. Nejbližší důležitý turnaj nás čeká už v dubnu v Záhřebu,“ vysvětluje Šejba.

Celý příběh o česko-čínské hokejové spolupráci začal už letos na jaře. Slavný hokejista Jaromír Jágr

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější