Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je mi jedno, co o mně píšou, říká Rus nařčený z únosu Babišova syna. Podle známých se bojí i myši

Předseda vlády Andrej Babiš spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem. Foto: David Taneček, ČTK
Předseda vlády Andrej Babiš spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem. Foto: David Taneček, ČTK

Na údajném pokusu o únos syna premiéra Andreje Babiše na ukrajinský Krym se podle výpovědi Babiše juniora podílel Petr Protopopov, bývalý závodník za Duklu a syn akademického malíře z Ruska. Deník N pátral, kdo je muž, kterého potomek nejmocnějšího muže v Česku obvinil z únosu. Babiš popřel, že by jeho syna kdokoli unesl. Podle něj je jeho syn psychicky nemocný.

Protopopova označil v pořadu Seznam Zprávy Andrej Babiš mladší za svého únosce. V blíže nespecifikovaném období ho podle něj odvezl na ukrajinský Krym a tam ho držel. Jeho verzi však nikdo nepotvrdil. Premiérův syn navíc tvrdí, že se Protopopova bojí.

Protopopov, manžel lékařky Dity Protopopové, se s novináři bavit nechce. Nejdříve reportérovi Deníku N pohotově položí telefon, po opětovném volání z jiného čísla a krátkém přemlouvání svolil k několika minutám hovoru.

„Nemůžeme o tom v současné době vůbec mluvit. Nechci se k tomu vyjadřovat,“ odbíjí jednu otázku za druhou. Tvrzení Andreje Babiše mladšího nechce potvrdit ani vyvrátit. „Je mi jedno, jak jsem kde popisován. Nechci k tomu vůbec nic říct,“ dodal.

Podle přátel, kteří se s Protopopovem znají, o své práci nechtěl mluvit ani v hospodě.

Protopopov je původem z Ruska. V Česku podle svých slov žije už 23 let. Jeho otec Alexej se později z Česka, kde dělal odhadce obrazů, odstěhoval zpět do Moskvy. „Stýkali jsme se jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější