Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko a jeho smetiště: velké peníze, rostoucí vztek a zvyšující se hrozba pro režim

Lidé protestují proti skládkám, které svým majitelům přinášejí obrovské zisky, po celém Rusku. Zdroj: Wikimedia Commons
Lidé protestují proti skládkám, které svým majitelům přinášejí obrovské zisky, po celém Rusku. Zdroj: Wikimedia Commons

Likvidace odpadů patří mezi nejzkorumpovanější odvětví v ruském průmyslu vůbec. Do hry o velké peníze se zapojují i lidé napojení na vládu a tajné služby. Demonstrace proti skládkám v obcích mají větší revoluční potenciál než opoziční protesty v centru Moskvy.

„Alexandrov není smetiště!“ křičeli lidé v – na ruské poměry – nevelkém městě (asi 60 tisíc obyvatel) ležícím ve Vladimirské oblasti.

„Nejsme odpadkové koše Moskvy,“ přizvukovali druzí. Mnozí z nich doposud nechodili k volbám, nebo volili ty, koho jim nabídli ve státní televizi. Když jim ale začaly odpadky na skládce pronikat do jejich domovů a hora z plastů a zbytků všeho možného dosáhla výšky 45 metrů, rozhodli se vyrazit na demonstraci.

Tím spíš, že do jejich okresu podnikaví skládkoví magnáti z firmy Ekoresurs začali vozit komunální odpad z Moskvy. Vlastní smetí, to by ještě Alexandrovčané snesli. Ale smetí Moskvanů, kteří ho vyprodukují až 10 milionů tun ročně (jde pouze o komunální odpad, k tomu je třeba přidat stavební, biologický a speciální odpad z nemocnic)!

Jen 300, ale hodně rozzlobených

Poslední demonstrace v Alexandrově se konala uplynulý víkend. Na Streleckém nábřeží nedaleko místního domu kultury se sešlo asi 300 lidí, což je sice na první pohled málo, ovšem protože se takto místní obyvatelé začali srocovat poprvé za posledních osmadvacet let, událost vzbudila v policejních i vládních kruzích mimořádnou pozornost. Už i tihle doposud pasivní občané se bouří?

Důvod by tady byl. V Alexandrově totiž teď chtějí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější