Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Benešová: Komentáře Pavla Zemana začínají být paranoidní. Žalobci poskytují PR rozhovory a moc tweetují

Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš uvedl do funkce ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Foto: ČTK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nesouhlasí s kritikou nejvyššího žalobce Pavla Zemana, že zákon o státním zastupitelství připravuje tak, aby se zbavila jej a vrchních žalobců Iva Ištvana a Lenky Bradáčové. Zemanovy komentáře podle ní začínají být paranoidní.

Spor mezi ministryní a nejvyšším žalobcem se rozhořel kvůli novele zákona o státním zastupitelství. Benešová odmítá Zemanovo tvrzení, že ministerstvo zákon o státním zastupitelství připravuje účelově tak, aby se zbavilo hlavních státních zástupců v zemi. Tedy vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové a Iva Ištvana a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Benešová ve vyjádření pro Deník N odmítla, že by nový zákon připravovala účelově tak, aby se ministerstvo zbavilo hlavních žalobců. Zeman ministryni kritizoval za to, že nezohlednila jeho připomínky k chystané novele. Podle Zemana ministerstvo nepřijalo žádnou.

„Ráda bych se ohradila proti tvrzení Pavla Zemana, že je návrh zákona o státním zastupitelství připraven za účelem rychlého přeobsazení funkcí nejvyššího a vrchních státních zástupců. Je to celé nesmysl a přijde mi, že komentáře nejvyššího státního zástupce začínají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější