Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slibuje první italskou ligu, ale jen vybere peníze. Fotbalový agent ošálil rodiče talentů z osmi zemí včetně Česka

Slovák Martin Koiš nejčastěji oslovuje mladé fotbalisty přes sociální sítě. Foto: Unsplash.com / Kenny Webster
Slovák Martin Koiš nejčastěji oslovuje mladé fotbalisty přes sociální sítě. Foto: Unsplash.com / Kenny Webster

Podle Mezinárodní asociace fotbalových profesionálů (FIFPro) podvedl Slovák Martin Koiš už fotbalisty z osmi zemí. Koiš naláká mladé fotbalisty na testy v italské Parmě, vymámí z rodičů přibližně tisíc eur jako zálohu, ale ke stáži u týmu ze Serie A nikdy nedojde.

Máte sedmnáctiletého syna, nadějného fotbalistu. Najednou se vám ozve do té doby neznámý člověk. Tvrdí, že je fotbalový agent, a domluví test v Parmě, v italském prvoligovém klubu. Přesvědčuje, že vašeho syna viděl hrát přes speciální skautský systém.

S agentem absolvujete videohovory, působí slušně a důvěryhodně. Ale řekne si hned o přibližně 1000 eur (25 800 korun). „A to co nejdřív,“ pospíchá. Agentovo jméno si dáte do vyhledávače. Nenajdete o něm nic negativního, peníze mu proto pošlete.

Žádný test v Itálii se pak nekoná, agent tvrdí, že ho to mrzí, peníze nepošle zpět.

Jedním z takových agentů je Martin Koiš ze Slovenska, který podle Mezinárodní asociace fotbalových profesionálů (FIFPro) podobným způsobem podvedl fotbalisty už v osmi světových zemích.

https://twitter.com/martinkois/status/377929625646551040

Asociace o Koišovi vydala oficiální stanovisko a přinesla příběhy dvou mladých fotbalistů z Finska, kteří tvrdí, že je muž podvedl. Oba převyprávěli jejich otcové, a to anonymně.

„Syna kontaktoval přes Instagram. Napsal mu, že viděl některé jeho zápasy přes online skautský systém, a řekl, že mu může zařídit testy v Parmě,“ říká otec šestnáctiletého Fina.

V době kontaktování hrával na nejvyšší možné úrovni ve Finsku a někteří jeho bývalí spoluhráči už působili v zahraničních klubech. „Koiš se s námi bavil. Měli jsme FaceTime (videohovor na zařízeních značky Apple, pozn. redakce) rozhovor a viděl jsem jeho tvář. Byl velmi slušný a profesionální a všechno, co říkal, sedělo. Připomněl, že je bývalý hráč,“ vzpomíná otec podvedeného chlapce.

Koiš od něj chtěl zálohu, prý proto, že má špatné zkušenosti s hráči, kteří se neukázali na dohodnutých testech. „Bylo mně to divné, říkali mi to i někteří mí přátelé. Ale nenašli jsme o něm na internetu nebo o jeho agentuře nic negativního. Podstoupil jsem vědomé riziko, že ztratím 1200 eur, protože testy by byly velmi pěkná zkušenost pro mého syna.“

Když podepsali smlouvu, Koiš podle něj začal tlačit, ať rychle pošlou peníze, protože někdo jiný může v Parmě zabrat synovo místo. „Zaplatil jsem za pár hodin. Potom jsme o něm moc neslyšeli. (….) Když už bylo datum testu blízko, řekl, že ho to velmi mrzí, ale došlo k nedorozumění.“

Otec byl frustrovaný a chtěl peníze zpět, k tomu ale nikdy nedošlo. „Víc jsem však frustrovaný z toho, že Martin Koiš bourá sny mladých chlapců.“

Měl volat každý den

Podobné zkušenosti s Koišem má i otec dalšího finského fotbalisty, tentokrát osmnáctiletého. Poté co zaplatil zálohu, chtěl Koiš víc peněz. „Mysleli jsme si, že je to normální, a nenašli jsme o něm ani nic špatného na internetu,“ vzpomíná a tvrdí, že mu celkem poslali 1500 eur.

Potom se kontakt přerušil až do doby, kdy měli odletět do Itálie. „Řekl, že je mu to velmi, velmi líto. Jeho partneři pracují pomalu. Řekli, že můžeme počkat pár dní nebo dostat peníze zpět.“ Rozhodli se čekat. „Řekl, že bude volat každý den, dokud nezařídí testy, ale už se nikdy neozval.“

Koiš se brání tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější