Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na připomínku srpna 1968 před rozhlas nedorazil prezident, premiér ani ministři. Kubera: Možná mají strach

Věnec, který poslal Úřad vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Věnec, který poslal Úřad vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Tradiční připomínka vstupu vojsk armád zemí Varšavské smlouvy do Československa, která se koná před Českým rozhlasem v Praze, se tentokrát obešla bez účasti byť jen jednoho zástupce vlády. Někteří účastníci to považují za projev neúcty. Nedorazil ani prezident. Podle jeho mluvčího byl Miloš Zeman statečný v době, kdy se lámaly charaktery a mnozí se zlomit nechali. „To je mnohem cennější než neupřímné, pokrytecké a falešné obřadnictví,“ vysvětlil Jiří Ovčáček.

Připomínkové akce na tragické události 21. srpna 1968 se zúčastnili předsedové obou komor parlamentu. Senát zastupoval Jaroslav Kubera (ODS), za Poslaneckou sněmovnu na akci vystoupil Radek Vondráček (ANO).

Oproti předchozím letům ovšem vynikla zejména absence jakéhokoli člena vlády. Předseda vlády Andrej Babiš se k událostem srpna 1968 vyjádřil na Twitteru, na připomínku osobně nedorazil. A stejně se zachovali i další členové vlády. Strakovu akademii tak zastupoval státní tajemník pro řízení služebních vztahů Petr Špirhanzl.

Redakce Deníku N se s dotazem, proč na pietu nikdo z vlády nedorazil, obrátila na její členy. Na dotaz reagovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová(ČSSD), která svou absenci vysvětlila tím, že ji

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější