Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud se Babiš junior stal pilotem, musel být psychicky zdráv, míní experti. O licenci přišel před třemi a půl lety

Ilustrační foto: Kuba Bożanowski, Flickr.com, CC BY 2.0
Ilustrační foto: Kuba Bożanowski, Flickr.com, CC BY 2.0

Dokumenty pro získání dotace na Čapí hnízdo podepsal syn Andreje Babiše na sklonku roku 2007. Reportérům Seznamu nyní ve Švýcarsku bez dalších podrobností přiznal, že „technicky vzato“ něco podepsal. V té době musel být psychicky způsobilý. Ještě o čtyři roky později totiž získal licenci pilota, a musel tak podstoupit přísná vyšetření.

„Andrej Babiš junior získal průkaz způsobilosti obchodního pilota s kvalifikací na letouny kategorie Boeing 737, což je nejvyšší úroveň průkazů způsobilosti v civilním letectví,“ potvrdil Deníku N mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

„Licenci na pilotování boeingů měl od 5. října 2011 do 30. dubna 2015 – tehdy platnost jeho průkazu skončila,“ upřesňuje Hezký. Za jakých okolností Babiš mladší o průkaz přišel, prý úřad neeviduje. Piloti musí každých dvanáct měsíců licenci prodloužit a projít dalšími kontrolami. „To však neznamená, že celou dobu létal. Je to jako s řidičským průkazem – když ho máte, ještě to neznamená, že ho používáte,“ dodává mluvčí.

Prezident Českého sdružení leteckých pilotů Ladislav Kostolný potvrzuje, že piloti musí procházet celou řadou testů. Na jejich psychickou kondici dohlíží Ústav leteckého zdravotnictví v Praze.

Tamní primář oddělení psychiatrie a psychologie Andrej Görčöš však s médii mluvit nechce.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější