Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Američtí vojenští psi rozumějí česky, Hamáček rozumí Šmardovi a Petr Rezek opeře

Někteří politici v ČR vyjádřili chybné názory, napsala na Facebook čínská ambasáda v souvislosti s hongkongskou krizí. Patrně se mýlila, protože žádný český politik se na tuto výzvu neozval.

A dále: přinášíme rozbor právě toho dění v Hongkongu, o němž by si čínská vláda přála mít ticho po pěšině. Upozorňujeme na možný propad německé ekonomiky, který bychom nepříjemně pocítili. Sledujeme více i méně komické momenty vládní krize, hovořili jsme s předsedou ČSSD. Naše reportérka pořídila strhující rozhovor s jednou z posledních lidických žen. A naše americká zpravodajka přináší nečekaný objev – psi US Army rozumějí českým povelům. Z bleskurychlé a pečlivé práce svých kolegů vybírá a komentuje Petr Koubský.

Příběh dne: Může premiér Babiš vládnout bez ČSSD? ANO má spolu s KSČM 93 poslaneckých křesel. Hypotetický menšinový kabinet slíbili podpořit dva sociální demokraté: zástupce levicového křídla Foldyna a bývalý (pardon: zatím jen odvolaný) ministr kultury Staněk. To je pořád málo. Přijme premiér podporu Okamurovy SPD? Zatím říká, že by dal přednost předčasným volbám. Možností je ale víc, Babiš by možná dokázal vládnout i bez parlamentní většiny anebo jen s tichou, nedeklarovanou Okamurovou podporou. Situaci analyzují Jan Moláček a Bára Janáková.

Předseda ČSSD Jan Hamáček prý „lidsky rozumí“ rozhodnutí Michala Šmardy nadále se neucházet o post ministra kultury. O dalším kandidátovi se rozhodne „na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí“, žádná jména zatím komentovat nebude. Rozhovor s Hamáčkem trpělivě vedla Bára Janáková. V souběžně vydaném článku Báry Janákové a Jakuba Zelenky se dozvíte, že Hamáček odmítá kritiku několika krajských organizací své strany a jejich výzvy, aby odstoupil. Vládní krize na způsob zákopové války pokračuje. Jsou-li bojujícím stranami prezident a premiér, čím je ČSSD? Autor těchto řádků se zdráhá vyslovit vhodné přirovnání.

Ministerstvo kultury není bezvýznamné, a pokud o něm Michal Šmarda hovořil jako o zástupném politickém problému, pak je dobře, že se ministrem nestal, píše ve svém komentáři Tereza Brdečková. „Připravme se, že možná brzo uvidíme logo ministerstva kultury nejen na plakátech komerčních muzikálů, kde se skví už dnes, ale možná i na pivním festivalu či třeba závodě veteránů.“

Chystá se v Hongkongu nový Tchien-an-men? Rétorika vládních médií tomu nasvědčuje, až nápadně připomíná formulace, které předcházely masakru v červnu 1989. Nebezpečí v Hongkongu nepředstavují ani zločinecké organizace, ani místní policie, ale možnost nasazení čínské armády, upozorňuje ve svém zasvěceném komentáři Magdalena Slezáková. Pokud chcete pochopit, co se vlastně ve „zvláštní správní oblasti“ děje a k čemu to může vést, pak si tento text rozhodně přečtěte.

Formulaci vskutku pozoruhodnou použilo na svém Facebooku čínské velvyslanectví v Praze, které prý zaznamenalo, že „jednotliví politici a některé instituce v poslední době veřejně vyjádřili chybné názory (…) k otázce týkající se Hongkongu“. Ozvalo se proti tomu Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) Ministerstva vnitra ČR… a nikdo jiný. Politici mlčí – včetně prezidenta, který před časem označil CTHH za nástroj cenzury a ideovou policii. Upozorňuje na to Jan Wirnitzer.

Německá vláda chce zabránit recesi, do níž země možná směřuje. Kancléřka Merkelová je zatím zdrženlivá, ministr financí Scholz však řekl, že vláda je „připravena podpořit ekonomiku podobným balíkem jako v období před deseti lety“, což by znamenalo čásku 50 miliard euro. Situaci rozebírá Marek Legéň ze slovenského Denníku N. (Stav německé ekonomiky zasluhuje bedlivou pozornost v ČR i na Slovensku, obě země jsou na německém odbytu silně závislé.)

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl, že ministerstvo spravedlnosti ignorovalo všechny připomínky jeho úřadu k chystané novele zákona o státním zastupitelství. Ministryně Marie Benešová to vidí jinak. O napětí mezi oběma činiteli píšou Lukáš Prchal a Jan Tvrdoň.

Lidické ženy. Postříleli jim manžely a syny, vzali jim malé děti a poslali je do koncentračního tábora. Dnes žijí už jen dvě. S jednou z nich, třiadevadesátiletou Jaroslavou Skleničkovou, pořídila dlouhý rozhovor Renata Kalenská. Nemluví se v něm o mučení a jiných hrůzách, je velice civilní, a o to víc z něj jde mráz po zádech. „Myslela jsem, že se na dva dny uleju ze školy…“

Hnutí Trikolóra nabírá nové příznivce, většinou z řad méně úspěšných politiků. Hlásí se k němu někdejší předseda Svobodných Petr Mach, bývalá senátorka za ODS Liana Janáčková, bývalý poslanec Petr Vrzáň, který postupně vystřídal členství v SPR-RSČ, ČSSD, SPOZ a SPD, exministr zahraničí Jan Kohout i bývalý senátor Jan Regec. Složení nové strany popisují Hana Mazancová a Jan Tvrdoň. Název jejich článku „Trikolóra jako recyklát“ zní drsně, je však konstatováním holého faktu.

Neprůhledná německá neziskovka dotovala zájemcům z ČR levný víkendový pobyt v Berlíně výměnou za účast na demonstraci ve prospěch íránské exilové opoziční skupiny Lidoví mudžahedíni. O tom však výletníkům předem neřekla. S účastnicí zájezdu mluvila Bára Janáková.

Další Tváří Ameriky v seriálu Jany Ciglerové je bývalá vojačka z povolání, která právě odešla do civilu. „Armáda mě na ten odchod připravovala rok. Musela jsem například absolvovat kurz pro civilisty, kde mě učili, jak se chovat jako běžný člověk.“ Mimo jiné říká, že asi polovina amerických armádních psů je českého původu a že jim američtí psovodi dávají pokyny česky, „aby psi nebyli ovladatelní někým jiným. Schválně byl zvolený jazyk, kterým nemluví moc lidí“.

Říct o Petru Rezkovi, že je „enfant terrible české filozofie“, je otřepané klišé, ale co dělat, když tím zlobivým dítětem vskutku je? Dokazuje to i jeho nová kniha nazvaná Chapadla opery. Je – mimo jiné – také o opeře, ale ta je spíš záminkou pro širší úvahy. Knihu pro nás recenzoval Petr Fischer.

Před vyprodanou pražskou O2 Arénou dnes večer vystupuje Billie Eilish, prý „nejdiskutovanější teenagerka na světě“ (Greta Thunberg by k tomu nejspíš měla co říct, ale budiž). O její hudbě, kterou si píše sama, u nás přemýšlí Benjamin Slavík. Jestli vás zaujme jeho výklad (s přiloženou hudební ukázkou) do té míry, že nám budete vyčítat, že jsme vás neupozornili dřív, nemusíte – lístky se prý prodaly bleskurychle a dávno už nejsou. (Co myslíte, že mám teď ve sluchátkách?)

Nový film Quentina Tarantina se jmenuje Tenkrát v Hollywoodu. Na rozdíl od výše zmíněného koncertu ho stihnete pohodlně. Co můžete čekat, o tom se dočtete v recenzi Aleny Prokopové. (Já na něj rozhodně půjdu.)

Co najdete ve středečním tištěném vydání Deníku N?

  • Ústecká ČSSD požaduje, aby předseda strany Hamáček odstoupil.
  • Protirežimní demonstrace v srpnu 1969 brutálně potlačily československé ozbrojené složky, nikoli „bratrské armády“.
  • Venezuela má nejlevnější benzín na světě, ale u pumpy čekáte čtyři dny.
  • Rozhovor se Zdenou Mašínovou nejen o památníku jejího otce a bratrů, který vzniká na jejím rodinném statku.
  • Ještě jednou o sexismu v české politice.
  • Jak se česká literatura již dávno zasnoubila s alkoholem a jak jejich svazek nadále vzkvétá.
  • Úzkost ze změny klimatu jako psychiatrická diagnóza.
  • Česká basketbalová reprezentace se po bezmála 40 letech vrací na mistrovství světa.

Zajímavosti odjinud

Máte ve svém smartphonu aplikaci What3words? Možná byste měli, zejména jestli se chystáte do volné přírody někde v zahraničí.

Jak vypadali divocí předkové našeho ovoce, zeleniny a obilovin? (Občas dost nejedle.)

Co všechno se dá zjistit o člověku na základě jeho telefonního čísla. (Nepříjemně hodně – v Americe. U nás by to nešlo tak snadno, přinejmenším ne legálně.)

Náhradní orgány z živých tkání vyrobené pomocí 3D tisku? Mají blíž k realitě, než byste si mysleli.

Jak byste pojmenovali vodku z Černobylu? Samozřejmě Atomik.

Smeerenburg, město na Špicberkách. Svého času větší než americký Boston. Až na to, že nikdy neexistovalo. (Dlouhé čtení, ale pozoruhodný příběh.)

Kokain, nikotin a THC v egyptských mumiích. S konopím to není úplně jasné, ale tabák a koka jsou samozřejmě rostliny Nového světa. Kde se vzaly v Egyptě kolem roku 1000 př. n. l.? (Dost spekulativní, ale dobře podložené a nabízející rozumné vysvětlení.)

Citát pro dnešní den

„Toto je najväčší problém týchto amatérov,“ zapojí sa Ňuňu. „Dostala sa tam náhodou, úplne zadarmo. Je to naivná trúba, ktorá nikdy nechcela vládnuť. Keď ju to prestane baviť, hocikedy sa im na to vykašle a vráti sa učiť.“ „Najhoršie je, že ani vlastní na ňu nič nemajú,“ prikývne Predseda. „Je totálne neovládateľná. Niečo ako ten drbnutý Obama, len v malom. Je schopná úplne rozvrátiť štát pre tie svoje idiotské princípy.“
–Arpád Soltész: Sviňa

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější