Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od nejlepšího kandidáta přes geologicky dohlednou dobu až k týrané ženě. 83 dní, které neotřásly Hradem

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Uběhlo přesně 83 dní od chvíle, kdy poprvé zaznělo jméno Michala Šmardy jako kandidáta sociální demokracie na ministra kultury. V pondělí místopředseda ČSSD svůj boj proti neústupnému Hradu a nominaci nenakloněnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vzdal. Připomeňte si, jak se celá situace kolem náhrady ministra kultury Antonína Staňka vyvíjela.

Premiér Andrej Babiš se na jednání v Bruselu 28. května dozvěděl jméno navrhovaného Staňkova nástupce, které se později stalo středem sporu mezi ním a jeho koaličními partnery ze sociální demokracie. Nominace Michala Šmardy neudělala Babišovi radost už jen z důvodu, že místopředseda ČSSD patřil mezi hlasité kritiky vstupu strany do vlády s hnutím ANO. Šmarda se proto chtěl s premiérem sejít, aby mu své výroky na adresu kabinetu vysvětlil.

Šéf ČSSD Jan Hamáček svého kandidáta na ministra kultury představil ve stejný den, kdy prezident Miloš Zeman nepřijal demisi aktuálního šéfa kultury Antonína Staňka, neboť byl s jeho výsledky spokojen. Podle ústavního právníka Jana Kysely nepřijetí demise zavánělo parametry nucené práce. Připomněl také, že do podobných hraničních situací se v rámci ústavy Zeman rozhodně nedostal poprvé.

„Pokud vzpomenete na kauzu Heleny Válkové, ta podala demisi, kterou myslela vážně. Citlivé mikrofony ale zachytily, že pana prezidenta tato věc nazlobila, neboť tou vážnou vůlí odejít mu znemožnila udělat něco ve smyslu ‚kdo je tady pánem‘. Takže pan prezident si už v té době evidentně pohrával s myšlenkou, že by tu demisi mohl nepřijmout, aby mohl dát najevo, co ústava umožňuje či neumožňuje,“ řekl v rozhovoru pro Deník N Kysela.

31. května se Babiš brzy ráno se Šmardou sešel. Ještě před schůzkou se nechal slyšet, že nechápe odvolání Staňka, protože se mu s ním pracuje dobře. „Hamáček mě ujistil, že pan Šmarda je nejlepší kandidát, kterého má ČSSD k dispozici. Já to beru na vědomí, je to jejich odpovědnost, kdo bude na ministerstvu kultury. A to je všechno,“ uvedl s tím, že by se mu Šmarda více líbil na ministerstvu pro místní rozvoj s ohledem na jeho zkušenosti z komunální politiky.

„Ale jestli si sociální demokracie myslí, že je to dobrá nominace na ministra kultury… Já si to teda nemyslím, ale akceptuji to,“ dodal premiér.

Po setkání pak Šmarda řekl, že se dohodli, že jej Babiš nominuje. Premiérovi pak podle něj bylo sympatické, že trvá na dohodách.

Poslední květnový den Babiš navrhl podle článku 74 ústavy odvolání ministra kultury Antonína Staňka. V tuto chvíli dal prezident najevo, že s odvoláním nebude spěchat. K situaci se vyjádřil až o šest dní později v TV Barrandov. „Zastávám názor, že ministři se nemají trestat, když odhalí zlodějiny ve svém resortu. Naopak mají být pochváleni,“ prohlásil Zeman.

Prezident bez nastínění termínu navrhl počkat na výsledky vyšetřování odvolaných šéfů kulturních institucí, na které následně Staněk podal trestní oznámení.

S Babišem, Hamáčkem ani Šmardou se Zeman do té doby nesetkal.

Hrozba odchodem z vlády

11. června prezident oznámil, že se se Šmardou setká

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější