Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trump jako nástroj božího díla. Netflix uvedl nový dokument o křesťanských radikálech

Je Trump prezidentem fundamentalistů? Foto: Repro trailer The Family, YouTube
Je Trump prezidentem fundamentalistů? Foto: Repro trailer The Family, YouTube

Netflix přináší pětidílný dokument o tajemné organizaci, která měla ovládnout americkou politiku.

Jde o událost, kterou od roku 1953 žádný americký prezident nevynechal. Republikán nebo demokrat, každý z nich přišel na akci zvanou National Prayer Breakfast, aby zde přednesl projev.

Dwight Eisenhower, u něhož tradice začala, zpočátku váhal. Akci organizátoři prezentovali jako křesťanskou a v zemi podle prvního dodatku ústavy platí odluka státu a církve.

Nakonec na to po naléhání přistoupil. Ostatně začínala studená válka, tedy soupeření se Sovětským svazem, který se pokládal za ateistickou velmoc. Postavením se za křesťanské hodnoty nemohl nic zkazit.

Někde tady začíná podle tvůrců dokumentu The Family sepětí amerických politických elit s křesťanskou organizací, která si říká Rodina nebo také Společenství. Za desítky let své existence proniklo do nejvyšších pater americké politiky, a dokonce se na vlastní pěst setkávalo se státníky, kterým se oficiální americká diplomacie raději vyhýbala.

Dokument ukazuje Společenství jako malou, ale neuvěřitelně mocnou skupinu, která ovlivňuje americkou politiku, má přístup k absolutním mocenským špičkám a ovlivňuje dění ve světě.

Snímek vyvolal debatu nejen o tom, nakolik odráží realitu, ale i zda jedna uzavřená organizace může mít takový vliv. Mluví se i tom, jak do jejího působení zapadá prezidentství Donalda Trumpa.

Hlavně potichu

Dokument, který v srpnu uvedla streamovací služba Netflix, je rozdělený na pět částí. Vychází z knih amerického novináře Jeffa Sharleta The Family: The Secret Fundamentalism at the Heart of American Power (Rodina: Skrytý fundamentalismus v srdci americké moci) a C Street: The Fundamentalis Threat to American Democracy (C Street: Fundamentalistická hrozba americké demokracii).

Hnutí založil norský imigrant Abraham Vereide. Ten přišel do Spojených států v roce 1905 jako do země „nespoutané Bible“. V USA Vereide uplatnil svůj náboženský zápal jako kazatel na volné noze v Seattlu ve státě Washington.

Když si ve třicátých letech minulého století procházela Amerika spolu se zbytkem světa hospodářskou recesí, proběhla v roce 1934 na západním pobřeží všeobecná stávka organizovaná odbory, která přerostla v násilné střety. Vereide byl znechucený. „Viděl jsem všude kolem sebe obrazy, ze kterých mi bylo od srdce zle. Podvratné síly převzaly kontrolu,“ citují tvůrci dokumentu Vereideova slova.

Vereide, který v sociálních programech tehdejšího prezidenta Franklina D. Roosevelta viděl „komunistické tendence“, musel něco udělat.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější