Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéfuje už 28 let vlastní škole, IQ má vyšší než 200: Nemám rád průměrné a nudné studenty bez názoru

Karel Kostka. Foto: Archiv K. K.
Karel Kostka. Foto: Archiv K. K.

„Miluji studenty, kteří jsou v něčem zajímaví, jiní, a nemusí to být jen v dobrém,“ říká ředitel Karel Kostka, který mění způsoby, jakým české školství učí. „Prioritní je pro mě svoboda. Chci, aby ji cítili také učitelé a studenti.“

Opakovaně vám bylo naměřeno extrémně vysoké IQ, až 206. Nad hodnotu 160 nebo 170 se to však už měřit příliš nedá, jde spíše o odhad. Do jaké míry je váš výsledek relevantní?

Absolvoval jsem testy v Mense plus v jedné psychologické společnosti, faktem však je, že IQ nad 160 je prakticky neměřitelné. Hodnota 206 je tedy spíše kvalifikovaný odhad, o jehož validitě se dá pochybovat. Zvláštním fenoménem u mě je, že ty IQ testy vždy udělám bez chyby. To ale neznamená, že v jiných testech se nespletu.

Šokovalo vás to číslo?

Ano, ale příjemně. Jiná věc je, že člověk na to rychle zapomene. Je to, jako když vyhrajete zápas v tenise nebo hokeji. Chvíli máte radost a potom to už berete jako normu.

Odlišoval jste se v dětství něčím od svých vrstevníků?

Ani ne, připadal jsem si stejný, akorát jsem se rychle a bez profesionálních základů naučil hrát na kytaru i malovat. Jednoduše mi to šlo. Rozhodně jsem se ale necítil lepší než ostatní, dokonce jsem ani nebyl čistý jedničkář, spíš jsem dostával dvojky.

V DVTV jste řekl, že vidíte více variant řešení problémů, což v praxi způsobuje, že někdy působíte zpomaleně. Musíte totiž v hlavě přefiltrovat násobně víc řešení než ten, kdo vidí jen jedno nebo dvě.

To je pravda, někdy vidím víc než deset řešení konkrétního problému. Občas mě rozčiluje, když je někdo v rozhodování rychlý, a já jsem ještě neměl čas ani zvážit všechny alternativy.

Dají se na vysoké IQ balit ženy?

Absolvoval jsem množství debat s lidmi, ale tuto otázku mi ještě nikdo nepoložil. Jasně, že to jde, má to své výhody. Nedávno jsem měl přednášku v Bratislavě a starala se tam o mě jedna známá slovenská zpěvačka.

Přiznala se mi, že už tři dny předem měla depresi z mého příjezdu, protože nevěděla, jestli bude možné se mnou o něčem mluvit. Přitom nám to šlo skvěle. Kdybyste z jiných zdrojů nevěděl, jaké mám IQ, těžko byste mě odlišil od jiných.

Inteligence totiž není otázka vědomostí, ale spíš představivosti. Mám ji možná lepší než jiní v případě, že je třeba něco vymyslet, případně vyřešit nějaký problém. To však neznamená, že člověk s nižším IQ to nevyřeší také. Možná ho nenapadne tolik řešení, ale zase bude rychlejší.

Karel Kostka (1960)

Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po revoluci v roce 1989 se stal ředitelem střední školy ve Vsetíně, už v roce 1991 však založil jednu z prvních soukromých středních škol v Československu. Vede ji dodnes.

Jako hostující profesor přednáší na univerzitě v Paříži, je proděkanem Fakulty humanitních studií Vysoké školy Humanitas, jednatelem mateřské školy a ředitelem základní umělecké školy. Nějakou dobu byl prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně, v posledních letech působí i ve společnosti Mensa.

Vydal několik románů a odborných publikací, pod pseudonymem Cubeca se věnuje malování, přičemž svoje obrazy vystavoval v různých státech světa. Je ženatý, má tři děti.

Jak vás vnímá manželka?

Když si mě brala, o mém IQ nic netušila, jelikož jsem si ho nechal změřit až v roce 2007 nebo 2008. Máme úplně normální manželství a mám pocit, že ona je inteligentnější než já. Když se mi něco nepovede, vždy se parafrází z filmu Pelíšky zeptá,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější