Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hamáček: Šmardovi lidsky rozumím, ale mrzí mě to. Udělali jsme vše pro to, aby byla respektována ústava

Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček v rozhovoru pro Deník N přiznal, že jej žádost Michala Šmardy o stažení nominace překvapila. Proto se ještě nerozhodl, koho místo něj navrhne do čela ministerstva kultury. Zdůraznil, že o nominaci rozhodne pouze sociální demokracie, žádné podmínky na adepta podle něj nejsou. Hamáček řekl, že o setrvání ČSSD ve vládě rozhodnou především jednání o rozpočtu, která nyní vedou se šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (za ANO).

Už máte nového adepta na post ministra kultury?

Bylo to velice náhlé. Ještě (v pondělí) ráno mi pan Šmarda říkal, že bychom na jeho nominaci měli trvat, a tohle bylo jeho osobní rozhodnutí. Nechystal jsem se na tuto variantu, takže potřebuji nějaký čas, abych tu situaci vyřešil. Samozřejmě ji vyřeším, ale nemůžete teď ode mě čekat, že vám řeknu, že mám řešení. Udělám ale všechno pro to, aby bylo co nejrychleji.

Když jsem se ptala vašich spolustraníků, často jako vhodnou adeptku na post ministryně zmiňovali náměstkyni ministerstva kultury Kateřinu Kalistovou. Je tedy ona ve hře?

Jediné jméno, které řeknu médiím, bude jméno kandidáta, kterého navrhnu. Jiná jména komentovat nebudu.

Šmarda v médiích uvedl, že vám své rozhodnutí oznámil pár desítek minut předtím, než to řekl veřejně. Snažil jste se ho přemluvit?

Nebudu ten rozhovor komentovat. Nevidím důvod, proč se v tom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější