Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zaorálka čekají miliardové projekty. Staněk nás odvolal i kvůli nim, myslí si bývalý ředitel i předseda

Všeobecná studovna Národní knihovny v pražském Klementinu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Všeobecná studovna Národní knihovny v pražském Klementinu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Tři měsíce trvala politická přetlačovaná o ministra kultury. Většina komentářů se soustředí na překračování ústavy ze strany prezidenta, neochotu premiéra prosadit svou pravomoc jmenovat členy vlády a další osud ČSSD ve vládě. Méně se mluví o tom, co vlastně nového šéfa resortu čeká. Lubomír Zaorálek přitom bude dohlížet na přípravu velkých investičních akcí. Mimo jiné třetí etapy rekonstrukce pražského Klementina a revitalizaci sídla Národní galerie – Veletržního paláce.

Že jde i v resortu kultury především o peníze, připomněl ve svém posledním facebookovém „hlášení“ i premiér Andrej Babiš. „Paní Schillerová jednala taky o penězích na kulturu. S panem náměstkem Reném Schreierem, který teď ministerstvo kultury vede, se dohodli, že dostanou dalších 440 milionů korun,“ napsal Babiš. „Ministerstvo kultury bude moct postavit a otevřít úplně nové koncertní sály, divadla, knihovny nebo galerie,“ slibuje premiér na svém profilu.

Předběžný návrh rozpočtu (zveřejněný ještě před jednáním ministryně financí Schillerové se zástupci jednotlivých resortů) počítá pro příští rok pro kulturu s 14,4 miliardami. To zdaleka není nejvíc. Proti obraně (66,7 mld.), vnitru (77,6 mld.) nebo dopravě (72,6 mld.) – o ministerstvu práce a sociálních věcí (682,3 mld.) nemluvě – se kultura řadí spíš k vládním otloukánkům.

Jenže nejsou peníze jako peníze. Resort sociálních věcí jich většinu vydá na důchody, které seniorům odeslat musí, jeho vedení o nich nerozhoduje. Nový ministr nebo ministryně kultury ale bude mít na povel řadu investičních akcí.

Některé z nich jmenuje i Babiš na svém Facebooku. „Třeba novou budovu Západočeské galerie v Plzni nebo Moravskoslezskou vědeckou knihovnu nebo opravit sokolovský zámek, který už to vážně potřebuje. A další peníze může dát taky na zámek Hradec nad Moravicí, letohrádek Belarie v zahradě českokrumlovského zámku nebo zámek Bučovice. Ty to potřebujou jako sůl,“ vypočítává Babiš.

Dvě rozsáhlé a ostře sledované investice ale v rozpočtu pro kulturu na příští rok ani v Babišově „hlášení“ nefigurují, protože se teprve připravují. Právě na jejich přípravu – a tím i na jejich samotný průběh – ale bude mít nový šéf resortu kultury zásadní vliv. Jde přitom o investice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější